Koraalrifblokken gemaakt van Eems-Dollard-slib hebben een positieve invloed op het zeeleven in dezelfde Eems-Dollard. Mosselen lijken een comeback te maken in het gebied.

Jip Koster van ingenieursbureau Netics uit Alblasserdam is zeer tevreden. Netics en het Rotterdamse baggerbedrijf Van Oord zijn anderhalf jaar geleden begonnen met proeven met het rifblok bij Eems-Dollard.

Ik hoop vooral dat de mosselen terugkomen

De blokken zijn gemaakt van rioolslib uit hetzelfde Emsdorad en zijn op twee locaties nabij Emshavn in het water gedumpt. Gehoopt wordt dat deze blokken het leven in zee zullen helpen ontwikkelen.

Er wordt vooral gehoopt op de terugkeer van mosselen en uiteindelijk mosselbanken. Door verzanding in het estuarium zijn de mosselen uit het gebied verdwenen. “Mosselen hebben een oppervlak nodig om zich aan vast te hechten. Het slib is te glad”, zei Coster.

Het idee is dat de rifblokken de mosselen de steun geven die ze nodig hebben. Coster: “Het bijzondere van deze aanpak is dat je de natuur daadwerkelijk gebruikt om de natuur een handje te helpen.”

Er zijn soortgelijke projecten waarbij betonnen rifblokken in het water worden gegoten.

Eerste aha-moment slechts een jaar later

Eind vorig jaar was er al een klein aha-moment. In oktober, na een jaar weken in water, werd de zachte buitenkant afgedicht. Zeedieren lijken zich te hechten aan de overgebleven harde laag.

Tijdens de inspectie vond Coster maagdenpalm, zeepokken en zeewier op het blok. Ja: er heeft zich een mossel gevestigd. “De vraag was: Gaan de mosselen hier overwinteren? Komen er nog meer mosselen?”

De wens om mosselen terug te brengen was niet willekeurig. Het mosselproject wordt beheerd door de Provincie Groningen en de Waddenstichting als onderdeel van het Eems-Dollard 2050 programma, waarin overheden, bedrijven en diverse organisaties samenwerken om de natuur in het gebied te herstellen.

Mosselen zijn belangrijk voor ander zeeleven

Coster zei dat mosselen een hoeksteensoort zijn. Hun aanwezigheid illustreert de natuurlijke toestand van een gebied. Mosselbanken filteren zwevende stoffen uit het water en bieden voedsel en onderdak aan vissen, schelpdieren en andere onderwaterdieren.

Om deze reden klonk er afgelopen weekend gejuich toen Koster en collega’s van Netics 400 rifblokken opnieuw onderzochten. In een reeks wateren nabij de RWE-centrale werden 75 mosselen aangetroffen. Op een tweede locatie enkele kilometers buiten Delfzijl lagen nog tientallen mosselen.

Dit is boven verwachting

Coster: “Dit gaat boven verwachting. Nu weten we tenminste dat we het goed hebben gedaan. We hebben één mossel en nu zijn het er zo’n honderd. Er kunnen zich dus mosselen aan deze blokken hechten en we verwachten nog meer mosselen. Het betekent ook dat de natuurlijke omgeving in het Ames-Dollard-gebied verbetert.

De test is geslaagd, dus laten we aan de slag gaan met rifblokken gemaakt van slib, oké? Ja, bijna, zei Coster. “Want waar het uiteindelijk om gaat zijn de mosselen in de Ames-Dollard-rivier die de mosselbank vormen. Maar de kans dat dat nu gebeurt, is behoorlijk groot.”

Wanneer wordt het duidelijk? Misschien niet over nog eens drie jaar. “We verwachten dat de rifblokken zo’n vijf jaar meegaan. Als ze eenmaal vergaan, is het aan de mosselen om de dijken aan te leggen.Source link