Wat mag je absoluut niet missen tijdens DelfSail? DVHN zet de highlights op een rij.

lang schip

Natuurlijk beginnen we met wat de meeste toeristen als de ultieme bestemming beschouwen: grote schepen, in het Nederlands ook wel ‘varende reuzen’ genoemd. Van schoeners tot kotters, van schoeners tot galjoenen: het zijn allemaal indrukwekkende schepen. Meestal zijn dit replica’s van schepen die eeuwen geleden de wereld rondvoeren en kruiden, specerijen en diverse andere goederen vervoerden, maar er zijn ook originele schepen.

De zeilparade vindt plaats op donderdag 13 juni, waarbij de gehele vloot tallships vanuit de Emshaven de haven van Delfzijl binnenvaart. De vloot is vervolgens te bewonderen tijdens een vierdaags verblijf in de haven van Delfzijl. Ook te zien in Damsterhaven tijdens de DelfSail Regatta 2024: een varend erfgoed van nationale trots, met veel boten uit het verleden, liefdevol onderhouden door liefhebbers.

Bemanningsparade

Vrijdagmiddag vond de bemanningsparade plaats. In deze stoet vertrekken matrozen in traditionele uniformen samen met schoolkinderen vanuit de haven door het centrum van Delfzijer. In totaal deden ongeveer 800 mensen mee en speelden muziek. In eerdere edities noemden bezoekers het een “indrukwekkende ervaring” en zeker de moeite waard om te bekijken.

Nationale artiesten als Danny Vera en Jan Smit treden op

Landelijk bekende artiesten als Danny Vera, Marco Schuitmaker, Jan Smit en Son Mieux treden vier dagen lang op. Hiervoor werd een groot podium gebouwd. Daarnaast zullen op andere podia regionale helden, diverse krakerskoren en andere acts optreden. Alle optredens, inclusief grote namen, zijn gratis toegankelijk.

Wie de muziek beu is, kan genieten van de festiviteiten in het centrum van Delfzijl, op korte loopafstand van de haven. Aan het einde van donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond zijn er ook vuurwerkshows in de haven.

slijm slee

Voor de bemanning is er een apart programma inclusief moddersleeën op vrijdagochtend. Een modderslee is een kruising tussen een slee en een scooter, gemaakt van een houten dek met handvatten. Vroeger gebruikten vissers moddersleeën om vis te vangen in de modderige, droge modder voor de Delfzijerdijk. Het is een leuke sport om naar te kijken of aan deel te nemen tijdens DelfSail.

onderwijsplan

Iedereen die iets wil leren kan ook terecht bij DelfSail. Bij het evenement, dat donderdag, vrijdag en zaterdag plaatsvindt in de zogenaamde ‘duurzaamheidsstraten’ van het havengebied, staat duurzaamheid centraal. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld kennismaken met de laatste ontwikkelingen op het gebied van waterstofenergie. Ook is er tijdens DelfSail 2024 een brugsimulator aanwezig die je het gevoel geeft dat je op een schip zit, leer je hoe je een sleutelhanger van zeemansknoop knoopt en zijn er diverse workshops te volgen.

DelfSail 2024 in een notendop:

Tall Ships en muzikale uitvoeringen: Donderdag 13 juni t/m zondag 16 juni (hele dag)

Duurzame Ontwikkelingsstraat: Donderdag 13 juni t/m zaterdag 15 juni (overdag)

Vuurwerkshow: Donderdag 13 juni tot zaterdag 15 juni (23.00 uur)

Zeilparade: Donderdag 13 juni (12:00)

Bemanningsparade: Vrijdag 14 juni (17.00 uur)

verlies gewicht: Vrijdag 14 juni (11.00 uur)

DelfSail-nummers

  • ongeveer 80 boten
  • Geschat aantal bezoekers: 450.000
  • 150 optredens en evenementen
  • Er zijn 45 landen bij betrokkenSource link