Over minder dan een week zullen de straten van Delfzijl gevuld zijn met toeristen die deelnemen aan het maritieme evenement “DelfSail”. Hoe bereidt de organisatie zich voor op een enorme logistieke inspanning? “Ik geef niets om schepen.”

In de haven van Delfzijer stonden tweehonderd Dixie-mensen netjes op een rij. Daarnaast: generatoren, zeecontainers, heftrucks, plaspalen en bouwhekken. “Alleen al vandaag waren er twintig vrachtwagens die spullen kwamen afleveren”, vertelt Christer Oosterveld (52). “Ik arriveerde vanochtend om 7 uur.”

Ons omheinde terrein in Wagenborgen wordt voorafgaand aan de Delph Regatta gebruikt om alle spullen op te slaan die nodig zijn voor de komende week om een ​​vlot en veilig evenement op zee te garanderen. “De grootste uitdaging voor ons is dat we op het laatste moment nog maar zoveel kunnen doen”, zegt Ostveld, voorzitter van de Facilitaire Commissie. “Omdat Wagenbogen hier nog werkt, zijn de straten nog niet afgesloten.”

Dit weekend gaat de commissie stapsgewijs beginnen met het uitdelen van de spullen in de haven en in het centrum van Delfzijer. Osterveld werd geholpen door zo’n tachtig padvinders en tientallen vrijwilligers uit de omgeving. Harm Jan Laan (55) is een van hen: “Het is spannend om te zien of alles gaat zoals we hadden gepland.” Oosterveld: “Ja, dat was natuurlijk acht jaar geleden, vóór DelfSail.”

Onverwacht probleem

Maar het allerbelangrijkste: ze hebben er zin in. De komende week hebben de mannen vrij: Laan van zijn installatiebedrijf en Oosterveld van zijn baan in de Groningse zeehaven. “Ik heb thuis gezegd dat ze me anderhalve week niet zullen zien”, grapte Lan. Dat geldt ook voor Oosterveld: “Ik slaap nog thuis, maar tijdens DelfSail ben ik hier van 06.00 uur tot na middernacht.”

Volgende week worden vier drukke dagen voor vrijwilligers. Ostveld wijst naar een kaart van de haven van Delfzijl, waarop gekleurde vlakken delen van de dokken markeren. “Dit zijn clusters”, zei hij. Tijdens DelfSail krijgt iedere zone een eigen ‘clustermanager’. “Hij rijdt de hele dag rondjes. Als er iets misgaat – een hek dat instort, een stroomstoring, etc. – brengt hij ons onmiddellijk op de hoogte.

Oosterveld en Laan merken op dat de veiligheidsregels met betrekking tot de autorisatie van activiteiten sinds de vorige editie strenger zijn geworden. “Bij zo’n groot evenement kun je nooit precies plannen hoe het zal gaan”, aldus Osterveld. “Maar we zijn zo goed mogelijk voorbereid op onverwachte problemen.” Stroomstoringen, beschadigde spullen of een te drukke plek: Oosterveld en Laan hebben met alle scenario’s rekening gehouden. Alle materiaalreserves zijn gereed, het gereedschap is compleet en de vrijwilligers hebben een speciale veiligheidstraining gevolgd.

‘Dit is topsport’

In een kantoor op het Wagenbogenterrein kijken de mannen over Eames heen. Normaal gesproken staat het leeg, maar tijdens DelfSail doet het dienst als hoofdkwartier van de Facilitaire Commissie. “Van daaruit kunnen we volgende week de perfecte aankomst van de schepen zien.” Ostveld wees over het water naar Emshaven.

Wat willen zij niet missen tijdens DelfSail? “We hebben niet echt de tijd om rustig rond te lopen”, zei Osterveld. Ze vonden het niet erg. “Het zijn echt een paar dagen topsport en je bent non-stop bezig”, besluit Lan. Ostveld knikte: ‘Je weet dat er van alles gaat gebeuren, maar je weet niet wat er gaat gebeuren.’

Laan: “Het heeft een verbindende werking. Dat vind ik zo leuk aan DelfSail: er zijn honderden vrijwilligers uit alle lagen van de bevolking. Ook al is de werkdruk groot, de sfeer is er daarom ook zo dat we zo vaak terugkomen opnieuw.

Voor Oosterveld en Laan is vrijwilligerswerk de beste manier om DelfSail te ervaren. “Eerlijk gezegd heb ik nauwelijks tijd op de boot doorgebracht”, geeft Osterveld toe. “Toen het eerste grote schip de haven binnenkwam, begonnen we na te denken over hoe we alles konden opruimen.”Source link