Het nieuwe Kamerlid brengt vrijdag een werkbezoek aan Groningen. Wat vinden zij van de aardgasellende waarmee bewoners worden geconfronteerd?

Kamerlid Henk Vermeer (BBB) ​​moest even slikken na het horen van de verhalen vrijdag. Hij leunt tegen een tafel in het gemeenschapscentrum in Kabuzel, Appingedan. Het aardgasdossier is niet nieuw voor hem, maar de controle van de Kamercommissie wel. Vermeer zit sinds de verkiezingen in november in de Tweede Kamer. “Vandaag voel ik hun machteloosheid en onrecht. Deze persoonlijke verhalen resoneren met mij.

Vermeer vergeleek het soms willekeurige optreden van de overheid met zijn eigen hobby als amateurscheidsrechter. “Je kunt een heel slechte wedstrijd arbitreren, maar als mensen je tenminste eerlijk vinden, drink je na de wedstrijd een biertje in de kantine. Maar als je het niet kunt uitleggen en het voelt casual, zoals hier in Groningen , zal een trauma veroorzaken.

‘Menselijk lijden valt mij zwaar’

Het BBB-Kamerlid bracht vrijdag samen met andere Kamerleden verantwoordelijk voor de gaswinning een werkbezoek aan Groningen. In Ten Bulls gaat de organisatie in gesprek met slachtoffers van ongelijke behandeling. Bij Overchild hoorden ze verhalen over de impact van vestingwerken. In Appingedan spraken bewoners over de sociale en spirituele gevolgen van de aardbeving.

Harry Holman (Nationale Veiligheidsraad), eveneens nieuw lid van de Tweede Kamer, stond een paar meter verderop tegen de muur. Ook het Groningse dossier komt hem bekend voor: als Kamerlid voor Drenthe maakte hij zich als voormalig CDA-lid zorgen over de gasopslag in Langlo. “Maar menselijk lijden is zwaar voor mij. Er is zoveel ongelijkheid en onbegrip dat het bijna onmogelijk is om dit te herstellen. Hoe los je dit probleem in vredesnaam op?

“Deze klus kan niet achter een bureau worden gedaan”

De volgende logische vraag is uiteraard: wordt er hiervoor een nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw benoemd? Holman wilde er geen enkele verklaring over afleggen. Hij zei dat de coalitie nog aan het onderhandelen was over de benoeming van de minister van Economische Zaken. “Maar als er iemand met een mijnbouwportefeuille komt, kan dat maar op één manier: doorgaan op de ingeslagen weg van Vijlbrief.”

Na enige aarzeling zei Holman: “Ik denk dat er iemand verantwoordelijk zal zijn voor de mijnbouw. ​​Misschien zal er onder andere natuurlijk wel iemand verantwoordelijk zijn voor dit dossier. Het kan niet anders. Hoe dan ook, ik denk dat die persoon daar moet zijn.” Ik zal in ieder geval niet betrokken zijn bij de onderhandelingen over de toewijzing van ministers.

Vermeer wilde niet het risico lopen een uitspraak te doen over de komst van de nieuwe Vijlletter. Volgens hem zullen de vier partijleiders, partijorganisatoren en voorgestelde nieuwe premier Dick Shaw hierover een besluit nemen. “Hoe dan ook, ik denk dat als iemand dit document in zijn portefeuille krijgt, hij of zij veel tijd in Groningen moet doorbrengen. Dit kun je niet achter een bureau doen, je moet hierheen komen en het voelen.Source link