Is de scheepvaart nog populair onder jongeren in Groningen? In het kader van DelfSail heeft DVHN een bezoek gebracht aan de Maritieme School in Delfzijl om dit uit te zoeken. “Toen mijn moeder zei: Je ruikt naar diesel. Perfect.

Voor Bas Leunis (18 jaar) is er niets mooier dan zeilen op zee. De leerling van de maritieme opleiding van Delfzijer wist al vanaf zijn achtste dat hij dit wilde, vertelde hij in de kantine van de school in Dürswoldland. Zijn vader was machinist en zijn oom had een rederij. “Het werd mij al op jonge leeftijd bijgebracht. Ik wilde geen bureaubaan hebben.

Bass staat bekend als gangmaker op training, en terecht. dVH Op bezoek voor de komende DelfSail zeilrace. Hij vindt het leuk om te leren hoe dieselmotoren optimaal presteren. “Als je iets kunt leren wat je leuk vindt, gaat het vanzelf. Het past zo goed met je handen, dat is geweldig. Ik kwam thuis en mijn moeder zei: Je ruikt naar diesel. Perfect.”

Steeds minder jongeren kiezen ervoor om te gaan zeilen

Bas is een van de 142 studenten die beide cursussen volgen. Naast de algemene opleiding kreeg hij ook een technische opleiding. De meeste studenten komen uit gezinnen waar minimaal één persoon betrokken is bij de maritieme industrie. Maar minder jongeren willen leren zeilen. In 2016 liet de school 100 nieuwe leerlingen toe, vergeleken met 33 vorig jaar. Verspreid over Nederland krijgen 3.200 studenten een zeilopleiding.

Teammanager Marjan van Delden (50) vergeleek het met curling. Er wordt vaak gelachen om de wintersport die een beetje op jeu de boules lijkt. “Maar dit is de eerste keer dat ik het op vakantie doe en ik heb er erg van genoten. Hetzelfde geldt voor zeilen. Jongeren weten dat vaak niet, dus ze weten niet hoe goed het voor ze is.

‘Sommige mensen hebben hier moeite mee’

Vanderden denkt dat er twee belangrijke redenen zijn waarom jongeren niet kiezen voor het leven op zee. Ten eerste de aanwezigheid van matrozen. “Op een schip kun je gemakkelijk minstens drie maanden uit de running zijn. Dit is tegenwoordig iets voor jongeren. Jongeren willen een betere balans tussen werk en privéleven en willen minder tijd buitenshuis doorbrengen.

Voor Bas-studenten is langdurig van huis zijn geen probleem. “Ik vind het geweldig. De vrijheid. Zittend op de oceaan en waar je ook kijkt, je ziet niets om je heen. Maar ik hoor dat sommige jonge mensen hier in de buurt daar moeite mee hebben.”

Wat als hij een vriendin heeft die hem drie maanden lang niet los kan laten? “Dan is zij niet de ware voor mij. Ik zal mijn passie voor een meisje nooit opgeven.

Bang om iets te missen

Vanderden denkt dat ook sociale media een rol spelen in de afnemende belangstelling. “Als je op een boot zit en je vrienden thuis ziet vieren, wil je erbij zijn. Fumo, heet dat niet? ( Bang om iets te missen , redacteur) Dit idee is eigenlijk zonde. Je vrienden zijn misschien wel jaloers op je als je tijdens een zeecruise op een strand in Portugal zit.

Vanderden liep de gang in en naar beneden naar de machinekamer, de studentenpraktijkruimte. Daar oefenen de leerlingen op houten werkbanken voorzien van blauwe bankschroeven en echte scheepsonderdelen, zoals afscheiders en stoommachines. De maritieme school ontving een geschenk van de rederij. ,,uitstekend. Niet elke maritieme school heeft echte machines, maar wij wel.

“Ziet er heel vredig uit”

Ryan Schuringa (17), gekleed in een blauwe overall, zat aan een tafel te wachten op zijn examen. Het jaar daarop werd het al snel nodig om een ​​apparaat uit elkaar te halen en uit te zoeken of er iets mis mee was. Voor hem en Bass was het volgen van een zeiltraining een no-brainer. ‘Het lijkt griezelig stil op het schip. Veel plezier met zeilen,’ zei Ryan. Dan moet hij sprinten: zijn klasse zit één niveau boven hem.

De “jongens” leren technische basisvaardigheden in het gebruik van machines, zodat ze kunnen werken aan dingen waarvoor laswerk op de boot nodig is. jongens? Ja, Van Delden bevestigde dat van de 142 studenten slechts twee vrouwen waren. Vorig jaar namen drie andere vrouwen al na een paar maanden ontslag. Hoe dan ook, het is niet voor hen.

Ze vindt het jammer, maar ziet geen probleem in de verwrongen relatie. “Inclusiviteit is belangrijk, maar voor ons maakt het niet uit of het een man of een vrouw is. We willen mensen met kennis en interesse. Maar het maakt ons zeker uit of vrouwen willen zeilen en wat hen misschien tegenhoudt. scheepvaart Volgens het bedrijf is grensoverschrijdend gedrag in ieder geval geen probleem.

“Ga met de stroom mee”

Vanderden kijkt uit naar DelfSail. Maritieme scholen houden seminars in de hoop te laten zien dat training meer inhoudt dan alleen leren zeilen op een schip. Veel studenten komen terecht bij energie- of chemiebedrijven, worden verkeersregelaar in havens of werken in magazijnen. “We willen Sea World meer bekendheid geven. Onze uitdaging is om weer meer studenten te werven.

Vanderden nam de lift naar de verdieping met de brugsimulator. De kamer beschikt over negen grote televisieschermen, evenals een roer, kompas en bedieningspaneel met telefoonontvangers, joysticks en joysticks. Studenten kunnen oefenen met het aanmeren van een schip of het besturen van een sleepboot onder verschillende weersomstandigheden.

Volgens de teammanager ziet het er realistisch uit. “Als de simulator aangaat en het donker is, is het alsof je op een boot zit. Je hebt het gevoel dat je met de golven meebeweegt.

“Misbruik” Het mooiste landschap van DelfSail

Aan de andere kant van de verdieping bevindt zich een grote vergaderruimte met uitzicht op de haven van Delfzijer, die snel een verzamelplaats zal worden voor twee of drie allerlei soorten gastheren. “Hier heb je het mooiste uitzicht van heel DelfSail, dus daar maken we uiteraard zwaar misbruik van. We houden workshops en willen aan zoveel mogelijk mensen uitleggen wat we op deze school doen.

Vandelen is blij met jongens als Bass en Ryan die staan ​​te popelen om de zee op te gaan. Door het kleine aantal leerlingen kwamen zij onder de aandacht van de ‘draagmoeders’ van het bestuur, Tineke van Velzen (63) en Yvonne Bijlholt (56), die hen alle hulp boden. “Het zijn onze kinderen. Ik ben blij om ze zo enthousiast te zien”, aldus Bijlholt.

Vanderden zelf heeft altijd een zwak gehad voor de zee. Haar oom was zeekapitein en zij werkte jarenlang als commercieel manager bij de rederij Dartmar. Twee jaar geleden zag ze een opening in Nordpoort. “Ik wil niet langer om cijfers geven, ik wil om mensen. Deze baan is een geschenk uit de hemel. De maritieme sector is zo’n geweldige sector.

Zeevaartschool, hoe werkt het?

De twee mbo-opleidingen bij Maritieme School Delfzijer zijn een algemene maritieme opleiding en een opleiding tot General Operating Technician (AOT). Beide opleidingen duren vier jaar. Tijdens de opleiding volgen studenten regelmatig gastcolleges of opdrachten bij bedrijven in de regio. In beide cursussen studeren studenten technische vakken en zogenaamde nautische vakken, zoals navigeren of manoeuvreren op zee.Source link