De kade naast het militaire transport Nieuw Amsterdam was verlaten. Er waren donderdagochtend geen Russische vissersboten die toezicht hielden op Nederlandse militaire voertuigen die in Litouwen in Emshaven waren ingezet.

De Iguaan, die bruggen bouwt voor het leger, bulderde hevig uit het ruim van de Nieuw Amsterdam, een transportschip dat voor vier jaar door het ministerie van Defensie werd gehuurd om militaire voertuigen over de oceaan te vervoeren. Er werden oefeningen gehouden in Noorwegen, Schotland, Curaçao en missies in Litouwen.

Dit keer komt het schip, dat 193 meter lang en 26 meter breed is, uit de Litouwse havenstad Klaipeda. “Een driedaagse reis naar Elmhaven”, zei kapitein Eric Nagel.

1,5 kilometer

Tientallen gepantserde voertuigen, Scania-vrachtwagens met vrachtcontainers en minibussen, gebruikt bij de grootschalige NAVO-oefening Steadfast Defender, kwamen uit de buik van het schip tevoorschijn. Als je ze achter elkaar plaatst, krijg je een lengte van 1,5 kilometer.

De verdediging onthult niet het exacte aantal voertuigen, omdat je nooit weet of de vijand je in de gaten houdt. Dat is geen onzin, want onlangs werd een Russische vissersboot verdacht van spionage in de Emshaven.

De Russen lagen afgemeerd op de kade naast de Nieuwe Amsterdam en konden duidelijk zien welke militaire voertuigen en containers het transportschip in- en uitreden. Minister van Defensie Kajsa Ollongren maakte vorige maand na Kamervragen bekend dat Russische vissersboten niet langer welkom zouden zijn in Emshaven.

Al jaren ligt er elke twee weken een schip van het Russische bedrijf Norebo in de Groningse haven, waar vis wordt aangevoerd die in Nederland wordt gebruikt voor het malen en delicatessen.

wees gerust

Maar donderdagochtend was de kade naast Nieuw Amsterdam leeg. Er lagen daar geen schepen afgemeerd. Dat stelde kolonel Merlin Helligers, commandant van de Defensie Transport Organisatie, gerust.

Het ontschepen van de voertuigen uit Emshavn en hun terugkeer naar het militaire kamp Stroh op de Veluwe en Oschot in Brabant is het laatste onderdeel van het ‘Steadfast Defender’-programma, dat ook in Duitsland, Polen wordt uitgevoerd in Noorwegen, Hongarije en Litouwen. Aan de NAVO-oefening namen 90.000 soldaten uit 32 lidstaten deel. Nederland leverde ongeveer 5.000 manschappen.

weg en spoor

Chauffeurs uit Oschot en Stroh reden vroeg in de ochtend met bussen naar Emshaven om alle militaire voertuigen van het schip te verwijderen. Een deel keert donderdagmiddag per wegdetachement terug naar de kazerne, de rest vrijdag per spoor. Door obstakels op de Ringweg Groningen vermeed het konvooi de stad en reisde van Emshaven langs de N33 via Findam naar Assen. Vervolgens reisden ze via de A28 en A50 naar Stroe en Oirschot.

De Emshaven fungeerde samen met Vlissingen en Rotterdam als in- en uitgangshaven voor het leger. In de toekomstplannen van Defensie krijgt de noordelijke haven een grotere rol als doorvoerhaven voor materieel en munitie. Het Ministerie van Defensie huurt er momenteel een overslagstation voor tien jaar, ingeklemd tussen andere gebruikers van het havengebied. Als de strijdkrachten meer ruimte willen, zullen ze een andere locatie in Emshaven moeten zoeken.Source link