Het Ministerie van Defensie start donderdagochtend met grote transportoperaties vanuit Emshaven. Het lange militaire konvooi volgde de N33 via Groningen en Drenthe naar de A28.

De stad Groningen wordt gemeden vanwege ringwegafsluitingen. Honderden auto’s zijn deze week vanuit Litouwen in Emshaven aangekomen met het transportschip New Amsterdam. Daar namen ze deel aan de Resolute Defender-oefening van de NAVO, de grootste NAVO-oefening sinds de Tweede Wereldoorlog. Ontscheping en transport vormen het laatste deel van onze oefening.

Donderdagochtend reed een colonne van tientallen militaire voertuigen vanuit de Eemshaven over de snelweg N33 (Eemshaven-Assen) naar de A28. Neem de A50 via Zwolle naar de Veluwe en het militaire kamp Oirschot in Brabant. Het Ministerie van Defensie wil de hinder voor het verkeer tot een minimum beperken en de spits zoveel mogelijk vermijden. Naast het wegvervoer worden sommige pantservoertuigen en containers ook per spoor vervoerd. Dit zal vrijdag gebeuren.

De Emshaven fungeert veelvuldig als in- en uitgangshaven voor de defensiesector. Zo vertrokken begin vorig jaar ruim honderd militaire voertuigen vanuit Havort voor een NAVO-missie in Litouwen. In de toekomstplannen van het Ministerie van Defensie wordt de Emshaven aangewezen als doorvoerhaven voor materieel en munitie. Het is de bedoeling om daartoe kleine munitiedepots te vestigen bij Exloo, Wezup, Slochteren, Luddeweer, Tjuchem (als alternatief) en Kollumerwaard, net over de Friese grens.

Naast het huidige grote munitiedepot in Weinhuizen zijn er plannen om in Eichorst een groot munitiedepot te bouwen. Het Ministerie van Defensie hoopt in de toekomst ook F35-straaljagers op Groningen Airport Eelde te kunnen opslaan. De provincies Groningen en Drenthe zijn niet enthousiast, net als de noordelijke luchthaven zelf.Source link