Dit jaar zullen er meerdere gigantische schepen in de haven van Delfzijer voor anker liggen. Veel van de andere grote schepen die in het verleden waren gekomen, waren deze keer verdwenen. Zo is het toch?

Een schip dat groot genoeg is om liefhebbers te verbazen tijdens een DelfSail. Het Braziliaanse Cisne Branco, het Spaanse Pascual Flores, het Poolse Dar Młodzieży en het Ecuadoraanse Guayas zullen zeker de aandacht trekken. Maar veel soortgelijke schepen gingen verloren.

Sommigen van hen waren al eerder in Delfzijr geweest. Deze namen zijn niet het minst belangrijk: Italiaans Amerigo-Vespucci, Portugees Santa Maria Manuela in Noors schip Raad van StateLehmkuhl a Christelijke Radicaal . Ook de bekende Russische schepen “Kruesenstern”, “Sedov” en “Mir” zullen dit jaar de haven van Delfzijer overslaan. Hoe gebeurt dit eigenlijk?

niet-Russische reus

Dit is vanzelfsprekend voor schepen die onder Russische vlag varen. Door de oorlog in Oekraïne zijn ze vanaf 2022 in geen enkele EU-haven meer welkom. Er kunnen uitzonderingen zijn, bijvoorbeeld wanneer bepaalde vracht aan boord is. Maar dat heeft niets te maken met een evenement als DelfSail.

Hoe zit het met andere niet-Russische ‘reuzen’? Directeur Jeannette Blijdorp-Jonker van DelfSail legt uit dat het vooral om het bedrijfsleven gaat. De grote scheepskalender wordt sterk beïnvloed door het omzetverlies als gevolg van de coronapandemie: schepen kiezen steeds vaker voor lucratieve projecten. “In tropische gebieden met mooi weer kunnen kapiteins meer verdienen.”

“Je kunt maar op één plek tegelijk zijn”

Zo gaat de Statsraad Lehmkuhl na onderhoud binnenkort aan een wereldtournee van een jaar, waarbij het schip Delfzijl overslaat. ‘Het vervoeren van grote schepen naar DelfSail is een lastige opgave. Aan de wind kan niemand overleven, en schepen ook niet – ook al hebben ze zeilen. Grote schepen hebben soms meer dan honderd bemanningsleden, en die moeten ook eten en drinken.

Om dezelfde reden doet slechts een beperkt aantal boten mee aan DelfSail en doet vervolgens mee aan de tallshiprace (zie kader). ‘De organisatie haalde ook veel minder schepen binnen en liep financiering mis omdat de schepen naar elders gingen. Dat spel bood vooral prestige, met minder geld. En een schip kon maar naar één plek tegelijk gaan.

“Gelukkig zitten we op loopafstand van de haven”

Volgens Blijdorp-Jonker heeft Delfzijl een goede reputatie opgebouwd als jeugdschip en hebben de bemanning en kapiteins er een fijne tijd gehad. “We hebben het geluk dat we een haven hebben en dat alles op loopafstand ligt. Als je een halve dag over hebt, kun je met de trein naar Groningen. De bemanning vindt het leuk om een ​​andere stad te zien.

Wat haar het meest trots maakt is dat de Cisne Branco weer naar DelfSail is gekomen, Binnenkort voor de tweede keer aankomst in de haven van Delfzijl. De eerste keer was in 2009. “Zulke schepen leven nog steeds in de hoofden van toeristen. De Braziliaanse bemanning komt uit een andere cultuur. Gastvrijer. Van deze tropische sfeer wordt iedereen blij. Ik ben heel blij dat dit soort schepen weer komen.

grote schepenrace

De Tall Ship Races zijn een reeks ‘gigantische scheepsraces’ tussen steden langs de Oostzee. Dit jaar vindt het prestigieuze evenement plaats van 27 juni tot 5 augustus. Deze races bieden jonge zeilers de mogelijkheid om zeilervaring op te doen op de grootste zeilschepen ter wereld.

Naast de Oostzee is ook de Atlantische Oceaan vaak een strijdtoneel voor wedstrijden. De wedstrijden worden sinds 1956 gehouden en zijn erg populair: de laatste editie in 2017 trok zo’n 4 miljoen bezoekers. Dit evenement ligt vanwege corona al jaren stil. Delfzijl deed ook tweemaal mee aan de wedstrijd, in 1986 en 1991.Source link