Vijf gezinnen in Delfzeit kregen ten onrechte te horen dat ze woningen konden kopen in het nieuwe Delfzeit Parkgebied. Deze woningen zijn in de eerste plaats bedoeld voor mensen van wie de woning is gesloopt als gevolg van aardbevingsschade. Een pijnlijke vergissing.

Er is eindelijk licht aan het eind van de tunnel: zo voelt Bernard Udema (45) uit Delfzijer. Twee weken geleden hoorde hij dat hij een huis kon vinden in de nieuwe wijk Park Delfzicht. “Al zeven jaar wacht ik op opheldering over de versterkingsopgaven. Ik was dus blij en heb iedereen gebeld”, vertelt Udema aan de eettafel bij haar woning in de Zandplatenbuurt.

Maar de vreugde die de inwoners van Delfzijer op vrijdag 24 mei voelden, was van korte duur. Drie uur na het feestelijke telefoontje belde de agent: Er was een fout gemaakt, Udema was toch opgeroepen. Udema zei dat het nieuws verwoestend was. “Het houdt me ‘s nachts wakker.”

In de Zandplaatbuurt in Delfzijl-Noord zullen de komende jaren honderden huizen moeten worden gesloopt vanwege aardbevingsschade: Udema’s De woning staat ook op de slooplijst. Naast hem staat buurtbewoner Ina Thomas-Kuiper (63): ook zij was geselecteerd om een ​​huis te kopen in Park Delfzicht, maar zij vergiste zich niet. Ze kreeg te horen dat ze een huis zou krijgen. “Bernards situatie was natuurlijk tien keer erger. Ook al huilde ik met mijn buurman toen we hoorden dat we niet gekozen waren, hij was ook gekozen. Ik wil alleen maar zeggen: deze duidelijkheid is zo belangrijk voor de buurt, heel belangrijk voor mensen. ”

“Had ik maar tien dollar voor elke keer dat ik mijn excuses aanbood.”

Naast Udma kregen vier andere families ten onrechte te horen dat ze een huis hadden. De notaris maakte de tekeningen, waarna Niebuhr Maclars verantwoordelijk was voor de verdeling van de woningen. Daar is volgens een stadswoordvoerder de fout ontstaan. “De toewijzing gebeurde door de makelaar op basis van een gedrukt inschrijfformulier en niet op basis van een digitaal formulier. De papieren lijst bleek onvolledig, waardoor de slachtoffers ‘winnaars’ werden terwijl ze nog leefden.”

Vanwege de strikte regels voor het trekkingsproces moest Nipoll, de agent die het lot trok, de fout corrigeren. Als gevolg hiervan werd het huis dat een paar uur verwijderd leek van Udma uiteindelijk door iemand anders gekocht.

Op 27 mei, de maandag na de fout, voerden Udema en Thomas-Kuiper en leden van belangenorganisatie Versterking Zandplatenbuurt gesprekken met de gemeente Eemsdelta, makelaar Nieboer en ontwikkelaar Plegt-Vos. Udema: ‘Ze zeiden dat het ze speet, maar dat was het. Als ik tien dollar had gekregen voor elke verontschuldiging die ik maakte voor versterkingen, had ik hier niet lang geleden gewoond.

Op de plek van het voormalige (benoemde) ziekenhuis in Delfzijl komt de nieuw te bouwen wijk Park Delfzicht. In het gebied worden in totaal 135 woningen gebouwd, inclusief koop en huur. Tachtig procent van de woningen was ontworpen voor inwoners van Delfzijer, wier huizen moesten worden gesloopt vanwege aardbevingsschade.

‘Ik weet dat je de trekking niet opnieuw kunt doen,’ zei Udema. “Omdat ik niet wil dat wat mij is overkomen, ook iemand anders overkomt. Ik ben blij voor iedereen die nu een huis heeft. Maar Udemar en Thomas Kuiper vinden dat een andere vorm van genoegdoening voor deze verkeerde compensatie op zijn plaats is. bijvoorbeeld financiële compensatie. Maar de stad bood niets.

Geen compensatie

Nog een tegenslag voor Udema en Thomas-Kuiper: een deel van de 63 woningen die in de eerste ronde zijn aangemeld, is eigendom van particuliere verhuurders. Thomas Kuiper: “Als een sloppenwijkeigenaar een huis koopt dat op de slooplijst staat, kan hij meedingen naar tachtig procent van de gereserveerde grond. Maar hij is niet verplicht om het nieuwe huis vervolgens te verhuren of te verkopen aan sloop- en nieuwbouwdoelen.

Voor de duidelijkheid: het feit dat particuliere verhuurders zich mogen inschrijven voor reserveringen is geen overtreding van de regels. Maar “helaas”, zei Udema: “Er zijn al te weinig huizen voor degenen die ze moeten slopen. Hoeveel particuliere verhuurders zijn er geselecteerd?” Richard van der Ploeg van Nieboer Makelaars kon geen panden identificeren die voor minder dan 80 procent geboekt waren. “Niet veel.”

Wethouder Annalies Usmany-Dallinga (lokaal belang Eemsdelta) zei tijdens een parlementaire vergadering op 29 mei dat ze “verder in gesprek zou gaan” met de slachtoffers. Udema heeft nog niets gehoord over vervolggesprekken. “Ik heb na het gesprek van afgelopen maandag niets meer gehoord van de stad.”

Udma was teleurgesteld. Zijn huidige woning wordt gesloopt. Wanneer weet hij nog niet. Er is momenteel geen hoop voor hem om een ​​ander nieuw huis te vinden. Thomas Kuiper: ‘De intensieve missie heeft een grote impact op je geest gehad. Dit is het allerbelangrijkste. Udemar knikte. ‘Ik vind niet dat je anderen zo moet behandelen. ”

Reactie van de gemeenten Eemsdelta en Nieboer Makelaars

dVH Vragen over de loterij zijn op 30 mei voorgelegd aan de gemeenteraad van Ames Delta. De antwoorden van de stad over hoe de fout plaatsvond en hoeveel slachtoffers erbij betrokken waren, zijn opgenomen in dit verhaal. De stad beantwoordde niet alle vragen. al dVH Wanneer de beloofde vervolggesprekken met de slachtoffers zullen plaatsvinden en of de stad voornemens is de slachtoffers enige vorm van compensatie te bieden.

Aanvullend dVH Op 3 en 4 juni werd contact opgenomen met wethouder Annalies Usmany-Dallinga. Zij was niet bereikbaar voor commentaar.

Richard van der Ploeg van Nieboer Makelaars verwijst naar de reactie van de gemeente. “Ik weet hoeveel opschudding dit heeft veroorzaakt en ik wil er niet meer aan bijdragen.” Afgezien van de fout dat vijf huishoudens ten onrechte te horen kregen dat ze een huis hadden, waren de trekking en de toewijzing eerlijk voorgeschreven procedures Het is verlopen, zei Vanderploog.Source link