Hij had er spijt van en zou het nooit meer doen. Op basis hiervan heeft een rechter maandag een 59-jarige Delfzijeraar een boete opgelegd van 750 euro, in plaats van een taakstraf, voor het zonder vergunning slachten van twee halalschapen.

Delfzierst zei dat de keuze om het zelf te doen ‘uit noodzaak’ was en om kosten te besparen. Afgelopen september kocht hij twee schapen, die volgens islamitische rituelen halal geslacht moeten worden. Maar het bleek dat de slachthuizen in de omgeving die dit konden doen gesloten waren of te druk, en naar Amersfoort of Apeldoorn rijden te duur voor hem was.

Echter: In Nederland mogen alleen gecertificeerde slachthuizen halal slachten, dat wil zeggen dat de dieren niet worden verdoofd, onder toezicht van de Nederlandse Autoriteit Voedsel en Waren veiligheid. De regels zijn streng. Iedereen die zonder diploma een mes ter hand neemt, wordt gestraft.

“Achteraf gezien was het heel dom”, gaf de inwoner van Delfzijr aan het begin van de zitting toe. “Het was niet de beste optie. Maar ik zag destijds geen andere optie.

Stress en onnodige pijn

De verdachte beweerde te weten wat hij deed, zoals hij als kind in Turkije leerde, maar een dierenarts stelde vast dat de dieren vóór hun dood stress en onnodige pijn ervoeren. Omdat het doorsnijden van de keel, zoals het ritueel vereist, buitengewoon pijnlijk is. En omdat ook de luchtpijp is doorgesneden, kan het dier geen geluid meer maken.

Op 16 september zag een getuige Delf Zelst met gestrekte benen lopen terwijl hij een kruiwagen vol vuilniszakken voortduwde, waardoor zijn identiteit bekend werd. Zowel hij als de tas stonken en zaten onder het bloed.

Vanaf 1 januari 2024 wordt de regelgeving inzake dierenmishandeling strenger. Overtredingen kunnen zelfs leiden tot onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Maar omdat het incident vorig jaar plaatsvond, waren de oude richtlijnen van toepassing, dus vroegen de aanklagers 140 uur taakstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, en een proeftijd van twee jaar.

“De verdachte is op vrije voeten.”

“ongelukkige keuze”

De advocaten van Delf Zelst voerden aan dat het nooit de bedoeling was de dieren onnodig lijden te bezorgen en dat het vooral “een ongelukkige keuze” was. Ze vroeg om een ​​boete. Dat komt onder meer doordat de man sinds zijn aankomst op 13-jarige leeftijd in Nederland geen parkeerboete meer heeft gekregen.

Hij zei dat hij ook gefrustreerd was omdat hij voor de rechter moest verschijnen. ‘Het vreet aan me. Je kunt me vertrouwen, ik zal nooit meer zoiets doen.

De rechter geloofde dit wel en vond dat de voorwaardelijke taakstraf niets toevoegde: “De schuld is er. Het is echter een misdrijf en daarom krijg je een boete van 750 euro. Omdat het twee schapen zijn.”Source link