Delfzijer – Komend weekend organiseert Stichting Strandhelling Delfzijl op zaterdag 8 en zondag 9 juni een open zeilcursus en catamaranraceweekend bij de “Albert Landman” Strandheling in Delfzijl. Ruim 30 jonge zeilers en enkele volwassen zeilers strijden in 10 races op de Eems om de prijzen. Dit weekend is een voorproefje op volgende week, wanneer Delfsail tegelijkertijd een inschepingsdag organiseert voor geïnteresseerde watersporters.

Aanstaande zaterdag en zondag varen de deelnemende zeilers dagelijks minimaal vijf races tussen drie uur voor hoogwater en drie uur na hoogwater. De leiding van de wedstrijd ligt bij de ervaren zeilers van Zeilclub Schildmeier, onder leiding van Race Director Wim Wind.

Vanaf 09.00 uur worden de deelnemers ontvangen op de strandhelling naast het strand van Delfzijl, tegenover de Groningse haven en het Wijnne Barendsgebouw aan de Handelskade Oost.

Zondag wordt in samenwerking met de Junior North Sailing Races het zogenaamde “Combi Noord” evenement voor optimisten, laser- en splashzeilers gehouden.

Aanstaande zaterdag om 10.00 uur wordt de openingsceremonie mede georganiseerd door Jeannette Blijdorp-Jonker, directeur van DelfSail Tall Ships, en Jaron Zwijnenburg, voorzitter van Stichting Strandhelling Delfzijl. Hiermee wordt de aftrap gegeven voor de activiteiten van Stichting Strandhelling Delfzijl tijdens het raceweekend en opstapdagen tijdens DelfSail en krijgen zeilers een extra stimulans om goed te presteren.

Stichting Strandhelling Delfzijl werkt samen met Jeannette Blijdorp-Jonker en haar collega Helen Smit van DelfSail om bemanningen van Tallships tijdens de inscheping op zaterdag 15 juni met open zeilschepen te laten varen.

Van donderdag 13 juni tot en met zondag 16 juni kun je bij hoog water varen op een open zeilschip zoals een catamaran of vink. Er is ook de mogelijkheid om surfplanken en kano’s uit te proberen.

Eems-Dollard is een getijdenomgeving en er wordt gevaren rond de rivier de Paap, die bij eb grotendeels droogstaat. De nieuwe, natuurlijk beschermde kwelder (nu ook een Natuur 2000-gebied) wordt schoongehouden en het wedstrijdterrein komt boven de rivier de Papp en langs de kustlijn van Delfzijer, richting het Bierummer Strand. Het zal voor alle toeschouwers aan de wal of bij het Eemshotel een geweldig spektakel zijn om de zeilers te zien strijden om de eer.Source link