Groningen – Woensdag 5 juni beslist de Provinciale Staten van Groningen of er in Emshaven een kerncentrale gebouwd mag worden. Het plan stuit op weerstand van onder meer de politie Groningen. Leden van milieugroeperingen hebben een petitie opgesteld waarin zij hun verzet uiten. De bijna 3.000 verzamelde handtekeningen worden voorafgaand aan de Provinciale Statenvergadering op woensdag 5 juni overhandigd aan René Paas (Koningscommissaris) en Johan Hamster (viceminister, waaronder minister van Energie).

alles heeft hiermee te maken
Kan de kerncentrale in Emshaven een van de hoekstenen van de Groningse energievoorziening worden? Op basis van de tot nu toe vrijgegeven rapporten zal het spannend zijn om te zien hoe de zaken zich komende woensdag zullen ontwikkelen. Er zijn uitgesproken voorstanders en fervente tegenstanders, maar er zijn ook sceptische wetgevers. Het waren deze bestuurders die de indieners wilden overtuigen om nee te stemmen.

Woordvoerder Dorti Been: “Onze bezwaren zijn terecht, maar hebben een grotere impact omdat zoveel bezorgde burgers onze petitie hebben ondertekend. We hopen dus dat congresleden dit in overweging zullen nemen bij het nemen van uw beslissing.

gegronde bezwaren
In haar petitie noemde de Rijksdienst voor Civiele Bescherming verschillende argumenten tegen de kerncentrale Emshaven. Ze wijzen er onder meer op dat kerncentrales extreem duur zijn om te bouwen en dat het lang duurt. Andere oplossingen die de benodigde energie leveren zijn veiliger, goedkoper en sneller te implementeren.

De ondertekenaars hopen dan ook dat de petitie serieus wordt genomen en dat de Provinciale Staten tegen de bouw van een kerncentrale in Groningen zullen stemmen.Source link