Het Ministerie van Defensie onderzoekt de mogelijkheid om oude NAM-boringen bij Tjuchem en Siddeburen te gebruiken als munitieopslag.

Het ministerie van Defensie maakte dit punt duidelijk in zijn reactie op 2.200 reacties van burgers, overheden en instanties op de uitbreidingsplannen van het ministerie van Defensie.

De diepste boorgaten van Nederland bevinden zich bij Tjuchem en Siddeburen, bijna 6 kilometer onder zeeniveau. Het wordt gebruikt om aardgas te winnen.

Biedt plaats aan 480 munitiekisten

Mede door de oorlog in Oekraïne heeft het ministerie behoefte aan meer munitieopslagfaciliteiten en plekken waar leger en luchtmacht kunnen trainen. Daarom onderzoekt het de mogelijkheid van oefengebieden en strategische doelen door het hele land, zoals havens en vliegvelden.

Het ministerie zoekt in drie noordelijke provincies een locatie voor de opslag van 480 munitiekisten. Het ministerie van Defensie onderzoekt of onder meer Ludwell en Slochtron hiervoor geschikt zijn. De gemeente Midden-Groningen acht deze locaties onaanvaardbaar omdat er woningen in de omgeving staan. Als alternatief stelde zij daarom de NAM-locatie aan de Ooster Zandenweg bij Siddeburen voor.

Het ministerie onderzoekt ook het oostelijke deel van het Krumerwald in het zuidelijke natuurgebied van Nationaal Park Lauwersmere als mogelijke locatie. Op verzoek van de gemeente Noardeast-Fryslân zijn nu ook de pakhuizen van de voormalige buskruitfabriek in het westelijk deel van het natuurgebied zichtbaar.

Oefengebied voor zware explosieven

Krumerwald heeft mogelijk ook gediend als ‘springveld’, een oefenterrein voor zware explosieven. Eltjo Dijkhuis, wethouder van buurland Het Hogeland, was verrast. “Het ligt vlakbij een kwetsbaar natuurgebied. Er staan ​​ook huizen in de omgeving. We beseffen heel goed dat de wereld in brand staat en dat er extra oefenruimte nodig is, maar we willen niet dat dat op voorhand gebeurt.

Ook wil het Ministerie van Defensie de veiligheidszone rond het schietterrein voor pantservoertuigen op het militair oefenterrein Marnewaard uitbreiden met maximaal 700 hectare. Dit is nodig omdat het leger vanuit een bewegend voertuig wil schieten, waardoor de kans groter wordt dat het doel wordt gemist. Momenteel is filmen alleen toegestaan ​​vanuit stilstaande voertuigen. Het is onduidelijk in welke richting het gebied zich zal uitbreiden.

‘Bezorgdheid is nog niet opgelost’

De Marnewaard bij Lauwersoog is het grootste oefengebied van Nederland, met een oppervlakte van 1.600 hectare. Het omvat een heel dorp waar het Ministerie van Defensie traint voor stedelijke gevechten. Ook het Ministerie van Defensie onderzoekt de mogelijkheid om gevechtsboten in te zetten om landingen te oefenen.

De reactie van het ministerie van Defensie kon de zorgen van Menno Löpül, een inwoner van de Kruisweg, niet wegnemen. Hij deed namens 25 omwonenden een zienswijze. Hun zorgen zijn onder meer overlast, dalende woningwaarden en recreatief gebruik van de Marnewaard, eveneens een populair natuurgebied. “Onze vragen zijn nog niet beantwoord, en de antwoorden zullen bekend worden zodra er meer onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van locatiekeuze. Dat valt dus nog te bezien.”

De verwachting is dat het nieuwe kabinet uiterlijk begin volgend jaar een klap uitdeelt aan de uitbreidingsplannen.Source link