Geeft Groningen groen licht voor een groot datacenter in Emshaven? De provinciale vergadering riep op tot een spoeddebat.

Debatkandidaten GroenLinks en Partij voor het Noorden zijn ‘geschokt’ door de uitgesproken wens van het provinciebestuur om een ​​zogenaamd ‘hyperscale’ datacenter te bouwen in de Groningse zeehaven.

Volgens beide fracties betekent dit dat de commissie zich niet alleen rechtstreeks verzet tegen een breed gedragen motie in de staat Groningen om de komst van zulke grote datacentra tot een taboe te verklaren, maar ook tegen haar eigen hoofdakkoord.

Coalitieakkoord blijft tegen ‘hyperscale’

Alliantiepartners BBB, PvdA, Groninger Belang en ChristenUnie zijn tegen ‘hyperscale’. “Wij geloven dat er geen ruimte is voor grote datacentra en distributiecentra in een open omgeving”, schreven ze vorig jaar in de overeenkomst.

GroenLinks-Statenlid Bas de Boer “viel bijna van zijn stoel” en GS ging nu ineens door de moties heen. “De meeste landen zijn duidelijk gekant tegen de komst van hyperscale datacenters”, zei hij.

In november steunden alle partijen in de kantons, behalve de BBB en de VVD, een motie om de bouw van zeer grote faciliteiten in de Eemshaven niet toe te staan. Een tweederde meerderheid was het daarmee eens: “Ze gebruiken te veel elektriciteit en water en zijn niet geschikt voor het Groningse landschap.”

Angst onder bewoners rond Emshaven

Dit laatste is het doel van het 600 hectare grote uitbreidingsplan Oostpolder aan de zuidoostkant van de Emshaven. Het plan, ontwikkeld door de provincie- en gemeenteraden van Heit Hoagland, zorgde al voor controverse onder de omwonenden. De komst van het enorme datacenter is wat hen bang maakt.

“De dialoog met de bewoners van de dorpen rond de Oostpolder is al een tijdje gaande”, schetst Dries Zwart van de Noordelijke Partij de geschiedenis. “Er staat altijd dat ze geen grote ‘dozen’ in hun achtertuin willen. Daar zijn we het mee eens.

PvhN-Statenlid Zwart was op zijn zachtst gezegd “niet blij”. Nieuwe alliantiepartners waren voorheen op één lijn met hun voorgangers. Ze willen de ‘degradatie’ van de enorme data- en distributiecentra in de regio Groningen voorkomen.

“Dus hoe betrouwbaar is de politiek?”

GroenLinks en PvhN hopen deze actie tijdens een spoeddebat op 5 juni te veroordelen. “Voor ons gaat het ook om vertrouwen”, zegt Zwart over de verandering in standpunt tot nu toe. “Wat is de waarde van deze woorden? Dus hoe betrouwbaar is de politiek?

GS vindt dit belangrijk voor de regionale economie en werkgelegenheid. Ook een nieuw grootschalig datacenter zou volgens de raad een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling van de Oostpolder. De komende jaren moet het zich ontwikkelen tot een duurzaam en innovatief industriegebied voor bedrijven die grote hoeveelheden groene energie en grond nodig hebben.

De Emshaven en Villingemmeer in Noord-Holland zijn de enige plekken in Nederland waar het vertrekkende kabinet nog zeer grootschalige projecten van 50 tot 100 hectare wil toestaan. De rest van het land heeft sinds 2022 een ‘pauze’ ingevoerd.

GS vreest dat ze met een algeheel verbod de controle zullen verliezen

De provincie is bezorgd dat als een nieuw grootschalig datacenter nu in Emshaven wordt verboden, zij de controle over de ontwikkeling van de Oostpolder zal verliezen.

GS koppelt de mogelijke komst van zeer grote schaal aan de voorwaarde dat de maximale oppervlakte 50 hectare bedraagt. Bij een totaalverbod kan ‘Den Haag’ de provincie dwingen een groter centrum te accepteren, omdat goed netwerkdataverkeer in het landsbelang is.

Landen kunnen hyperscale niet volledig voorkomen. GS zegt onafhankelijk te kunnen beslissen over wat wel en niet mag in de Oostpolder. Wel beloofde de commissie staten te zullen raadplegen of er inderdaad aanvragen zouden zijn voor grootschalige datacenters.Source link