De komst van het nieuwe grote datacenter in Emshaven moet besproken blijven. Deze zogenoemde ‘superschaalgebieden’ mogen echter niet groter zijn dan 50 hectare.

Het besluit is genomen door de gedeputeerde van de provincie Groningen in overleg met de burgemeester en wethouders van Het Hogeland. Dit standpunt van het provinciebestuur gaat voorbij aan de wensen van de meerderheid van de Statenleden.

“Hyperscale” is een extreem groot centrum dat wordt gebruikt om computergegevens op te slaan. Internetgiganten als Google, Amazon, Apple, Microsoft en Meta/Facebook hebben steeds meer capaciteit nodig om online diensten aan te bieden. Met name de opkomst van externe opslag in de ‘cloud’ vereist steeds meer grote datacenters.

Grote datacenters zijn politiek controversieel

Op termijn zullen de bestaande datacenters in Elmshaven voor bedrijven als Google niet meer toereikend zijn. Als gevolg hiervan bouwt Google momenteel kleinere vestigingen in de steden Winschoten en Groningen. Maar net als veel van zijn rivalen is de groep ook op zoek naar ‘hyperscale’ sites met een grotere capaciteit.

Ze zijn echter politiek controversieel. Geavanceerde plannen voor een nieuw megagroot project in Zeewolde zijn mislukt onder sterke weerstand van het publiek, constateert Meta/Facebook. Critici stellen dat zulke grote datacenters energie, (koel)water en ruimte verbruiken, maar weinig banen creëren.

Vanaf 2022 verbiedt de staat de bouw van nieuwe, ultragrootschalige projecten met een oppervlakte van meer dan 10 hectare en een jaarlijks energieverbruik van meer dan 70 megawatt. Er waren echter twee uitzonderingen op dit zogenaamde moratorium: Emshaven en Villinger Mirbold. Dit zijn al knooppunten voor computerdataverkeer en Den Haag hoopt deze mogelijkheid verder te vergroten.

Provincie negeert motie

Dit stuitte echter op beide plaatsen op krachtig verzet van politici. In november heeft de staat Groningen met overweldigende meerderheid een motie aangenomen die zich verzette tegen de komst van nieuwe megaprojecten in de Emshaven. Alleen de BBB en de VVD stemden tegen, omdat zij vinden dat grote datacenters een belangrijke motor van de economie zijn.

Na overleg met de gemeente Hogelandster steunt nu ook het provinciebestuur dit. Beide hogescholen zeiden dat een verbod op zeer grootschalige projecten niet alleen vanuit economisch perspectief onverstandig zou zijn, maar ook de ontwikkeling van de Oostpolder zou vertragen. Provinciale en gemeentelijke overheden hopen het landbouwgebied de komende jaren op te nemen in de Emshaven.

GS schrijft in haar toelichting aan de provincieraad dat de grote vraag naar zeer grootschalige ruimte één van de belangrijkste redenen is voor het project Oostpolder. GS zegt dat zulke grote datacenters een van de ‘veelbelovende industrieën’ zijn die een plek zouden moeten krijgen in de 600 hectare grote polder, grenzend aan waterstof- en batterijfabrieken en hightechbedrijven die grote hoeveelheden elektriciteit nodig hebben voor de productie.

Een volledig verbod op ultragrootschalige risico’s

Districtsmanagers willen ‘grenzen’ stellen aan te grote vergunningen, maar een algeheel verbod brengt ook risico’s met zich mee. GS is bezorgd dat Den Haag deze maatregel uit nationaal belang van bovenaf kan opleggen. De kap van 50 hectare voorkomt dat Groningen de regie over de ontwikkeling van de oostelijke polders verliest en een groter datacenter met een oppervlakte tot 100 hectare moet accepteren.

Landen lijken niet veel politieke ruimte te hebben om zeer grote verboden af ​​te dwingen. GS zei zelfstandig bevoegd te zijn hierover een besluit te nemen. Ze beloofden echter wel staten te zullen raadplegen als ze in de toekomst licenties aanvragen voor nieuwe grootschalige datacenters.Source link