De 108 katten in de Bierum-bus slapen deels in kooien en deels samen. Dat is te zien op foto’s en video’s van de Nationale Inspectiedienst Dierenwelzijn.

Op video’s en foto’s die door het bureau zijn vrijgegeven, zijn de dieren te zien die rustig op hekken, planken, werkbakken of op grote matten en dekens liggen. De 108 dieren leven met hun baasjes in een woonwagen van circa 4 x 2 meter in Bierum.

Op de beelden is te zien hoe medewerkers (redelijk) vrijwillig katten ophaalden, waarbij één een kitten likte. In de film vechten ze niet.

De eigenaresse uit Den Haag liftte haar auto van een camping bij Utrecht naar Birum, waar ze hem parkeerde voor het vaderhuis van een oude gamevriend van haar. Aanvankelijk had hij geen idee dat er zoveel katten in zaten. Dinsdag kwam de Nationale Inspectie Dierenwelzijn tussenbeide en nam de dieren in hechtenis.

Een woordvoerder van de organisatie zei dat hoewel sommige dieren lijden aan de LID-kattenziekte, het in dit geval relatief goed gaat met deze dieren. Dit is besmettelijk en kan bij katten diarree veroorzaken. Dit kan fataal voor hen zijn.

Den Haag kan de kat alsnog terugnemen als ze aan strenge voorwaarden voldoet, zoals goede huisvesting en (medische) zorg. Ze moet ook de transport-, accommodatie- en medische kosten betalen die nu door de overheid worden gemaakt. In totaal kost dit tienduizenden euro’s.Source link