Museum Stad Appingedam heeft een bijzonder stuk aan de zilvercollectie toegevoegd: een cognackom gemaakt door Reinder Frima in Appingedam rond 1750.

Freema was een beroemde zilversmid en in het museum zijn veel van zijn stukken tentoongesteld, waaronder een cognackom en een theepot.

welvaart van de stad

Darmsterzilver is een van de belangrijkste deelcollecties van het museum. Het toont de welvaart van de stad, die ooit een gilde van smeden kende, waaronder zilversmeden. Ze woonden en werkten in Gouden Pand, een straat die nog steeds bestaat en zijn naam ontleent aan deze geschiedenis.

Hoe groter de stad, hoe meer zilversmeden er hun geld verdienen: daarom is zilver uit Appingedam zeldzamer dan zilver uit Groningen.

Zilversmeden gebruiken elk hun eigen merk, meestal gebaseerd op hun initialen. Zo is deze cognackom gemerkt met RF. De stijl past ook bij bestaande schalen van Reinder Frima.

kraan

Groningse brandewijnkommen zijn zeer gemakkelijk te herkennen: ze zijn meestal ovaal van vorm en hebben 8 “lobben” (aandrijvende convexe vlakken) op de wanden en onderkant van de kom. De oren zijn S-vormig met een drakenkop erop.

Brandewijnkommen zijn bijvoorbeeld een geweldig cadeau op bruiloften en worden tijdens de feestdagen tevoorschijn gehaald. De cognac wordt vervolgens met rozijnen overgoten en tussen de bezoekers doorgegeven, of de cognac wordt met een zilveren lepel in glazen gegoten.

De kom is op een veiling aangekocht en verkeert in gedraaide staat. Gelukkig stond schuin tegenover het museum zilversmid Henk Peperkamp, ​​die de schaal weer helemaal mooi wist te maken.Source link