Billum – Afgelopen dinsdag heeft de Rijksdienst voor Dierenwelzijn en Inspectie (LID) in overleg met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) 108 katten aangehouden. De dieren werden opgesloten in een aanhanger van twee bij vier meter langs de weg in Berum. De politie reageerde op de melding en trof de aanhangwagen aan. Sommige katten rennen rond in kinderwagens, terwijl andere in kooien en kartonnen dozen worden gehouden.

Veel katten lijden aan FIP, een vorm van infectieuze peritonitis die dodelijk kan zijn als deze niet wordt behandeld. Katten die dicht op elkaar zitten, zijn door stress gevoeliger voor deze ziekte. De dieren zijn nu gehuisvest in een geheim opvangcentrum waar ze goede medische zorg krijgen.

Liftend vanuit Den Haag
Volgens omwonenden verbleef een vrouw enkele dagen bij de kat in de caravan. Ze liftte van Den Haag naar Birum en huurde mannen met trekhaken in om onderweg haar aanhanger te vervoeren. Buurtbewoners belden de politie nadat ze haar hadden gevraagd te vertrekken, maar ze weigerde. Nadat de politie en een dierenambulance arriveerden, vertrok de vrouw. De katten werden pas ontdekt toen de politie de trailer onderzocht. Buurtbewoners hoorden geen geluiden omdat de kat stil bleef.

De exacte reden van haar reis en de herkomst van het grote aantal katten blijft onduidelijk. Naar aanleiding van een tip bij meldpunt 144 werd eerder haar adres in Den Haag gecontroleerd en was er geen reden om aan te nemen dat daar tientallen dieren aanwezig waren. De destijds aangetroffen kat leek goed verzorgd. Het onderzoek naar de zaak loopt nog.

RVO’s brengen katteneigenaren alle kosten voor de opvang en verzorging van katten in rekening.

Foto: Nationale Inspectiedienst DierenwelzijnSource link