Ames-delta – Normaal loop of fiets je gewoon langs al dit groen, maar wist je dat er in Groningen honderden soorten groeien en bloeien? Dit voorjaar laat IVN Natuureducatie groepen leerlingen van stadsscholen uit de Eemsdelta, Westerwolde, Oldambt en Het Hogeland kennismaken met de prachtige, bloeiende groene schoonheid die ons omringt. Ze gaan op plantenavontuur! Vandaag mochten de ouderejaars van de OBS Westerschool in Bellingwold het evenement aftrappen in het Ruiten Aa-gebied bij Sellingen.

Planten zijn fascinerend
Sommige planten groeien meer dan een meter per jaar, hun bloemen zijn geurig en hun familieleden zijn over de hele wereld verspreid. Anderen hebben overlevingsvaardigheden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet wordt opgegeten. Of bescherm jezelf tegen hitte en kou. Om zaden te verspreiden, riepen ze de hulp in van dieren of gebruikten ze wind en water. Planten zijn zo charmant! Om leerlingen mee te nemen in deze wondere wereld en ze te laten ontdekken hoe planten dit allemaal doen, gaan we met ze op avontuur en laten we ze zelf groen ontdekken.

Zien, voelen, koken, proeven, zingen
Natuurgidsen van IVN Guido Lek en vrijwilligers van de organisatie begeleiden de expeditie. Vandaag gingen de kinderen op zoek naar eetbare planten en mochten er uiteraard een paar proeven. Zo smaakt zuring volgens sommige studenten naar zuurkool. En vanille? Dat smaakt naar toffee! Wildverzamelaar Brenda Stavast van “Wilde Wezen” was ook aanwezig en liet de kinderen zien dat je een brandnetel makkelijk kunt aanraken als je hem van de bodem pakt. Ze kunnen dan vrijuit hun creativiteit uiten bij het tekenen en afdrukken van natuurkunst. “Ik blijf me verbazen over het feit dat kinderen met zoveel nieuwsgierigheid, interesse en enthousiasme reageren op zoiets ogenschijnlijk saai als een plant,” zei Guido.

leer de wereld begrijpen
Jonge kinderen zijn van nature verbonden met de natuur omdat ze nieuwsgierig zijn naar alles wat groeit en bloeit. Kinderen besteden echter steeds minder tijd aan buitenspelen en brengen het grootste deel van hun tijd binnenshuis door op school. IVN vindt dat ieder kind recht heeft op contact met de natuur. Hierdoor worden ze creatiever, gezonder en socialer. Door actief in de natuur te zijn, kunnen ze de wereld om hen heen beter begrijpen en leren ze van de natuur te houden. Deze plantenexpeditie is onderdeel van onze poging dit doel te bereiken.Source link