Een groep schietvrienden genaamd “Schutters Spijk” houdt op zaterdag 1 juni een Nederlandse HFT Kampioenschapswedstrijd in het Delfzijl Sportschietcentrum aan de Meedhuizen Westerlaan.

Zij zijn lid van de in 2019 opgerichte vereniging HFT Groningen. Het luchtschietproject Hunter Field Target (HFT) is inmiddels ook erg populair in Noord-Nederland. De vereniging telt momenteel tientallen leden. Diverse fanatiekelingen trainen wekelijks en doen zelfs mee aan Nederlandse kampioenschappen.

Field Shooting (FT) en Hunter Field Shooting (HFT) zijn twee vrijwel identieke schietsporten waarbij gebruik wordt gemaakt van door gas aangedreven geweren. Er wordt buiten geschoten en metalen doelen zijn er in verschillende vormen, allemaal met vouwmechanismen. Elk doel heeft een gat (kill-zone) met een diameter van 10 tot 40 mm. Als de schutter die kill-zone raakt, valt het doelwit en scoort de schutter.

Raak het doel

De (H)FT wedstrijdlocatie is opgesteld in een afgesloten ruimte en bestaat uit 40 tot 50 klapdoelen. De afstand tussen de doelen bedraagt ​​9 tot 50 meter. De kracht van het gebruikte luchtgeweer mag niet groter zijn dan 16,3 joule. Deze beperkte kracht zorgt ervoor dat de kogel, die slechts 0,5 gram weegt, snel hoogte verliest en een gebogen traject volgt. Na tientallen meters was de bal een paar centimeter gevallen. De schutter moet dit gebogen traject corrigeren. De moeilijkheid van de schutter ligt vooral in het feit dat hij op elk doel maar één keer kan schieten, hij weet niet op welke afstand het doel geplaatst is en dus in hoeverre hij zijn schot moet corrigeren.

Naast onbekende afstanden en gebogen kogelbanen moeten schutters ook rekening houden met de weersomstandigheden en eventuele hoogteverschillen. Ten slotte moeten in elk spel meerdere doelen worden beschoten vanuit een voorgeschreven positie: staand of knielend.

“Het organiseren van een nationaal kampioenschap is een lastige opgave”, zegt promotor en schutter Klaas Verburg uit Spijk. “Bij Sportschietcentrum Delfzijer ligt een ongekende kans om de mooiste baan van Nederland te creëren.”

wereldkampioen

Schietliefhebbers in andere delen van Nederland weten dit inmiddels ook, dus de verwachtingen zijn erg hooggespannen. “We hebben een groot aantal schutters ontvangen uit Nederland, Duitsland en België, waaronder meerdere landskampioenen, een meervoudig wereldkampioen en een Europees kampioen.”

Ter voorbereiding op een nationaal kampioenschap moet het terrein gereed gemaakt worden en het hele parcours aangelegd worden, het liefst zo uitdagend mogelijk. “Gelukkig hebben we een goed team van enthousiaste schutters die bereid zijn een bijdrage te leveren.”

Voor meer informatie over (jager)velddoelen, bezoek www.hft-groningen.nl .Source link