Appingedan – Museum Stad Appingedam heeft een bijzonder stuk aan de zilvercollectie toegevoegd: een cognackom gemaakt omstreeks 1750 door Reinder Frima uit Appingedam.

Reinder Frima was een beroemd zilversmid: veel van zijn werken zijn in het museum te zien, waaronder een cognackom en een theepot. Toch werd besloten de cognackom aan te schaffen, omdat het Darmster-zilverwerk een van de belangrijkste deelcollecties van het museum is. Het toont de welvaart van de stad, die ooit een gilde van smeden kende, waaronder zilversmeden. Ze woonden en werkten in Gouden Pand, een straat die nog steeds bestaat en zijn naam ontleent aan deze geschiedenis. Hoe groter de stad, hoe meer zilversmeden er in hun levensonderhoud konden voorzien. Daarom is zilver uit Appingedam zeldzamer dan zilver uit bijvoorbeeld Groningen.

Zilversmeden gebruiken elk hun eigen merk, meestal gebaseerd op hun initialen. Zo is deze cognackom voorzien van een label radiofrequentie, komt de stijl ook overeen met de bestaande schalen van Reinder Frima. Groningse cognackommen zijn zeer gemakkelijk te herkennen. Ze zijn meestal ovaal van vorm en hebben 8 “lobben” (aandrijvende convexe oppervlakken) op de wanden en de bodem van de kom. De oren zijn S-vormig met een drakenkop erop. Het familiewapen is in het midden van de komwand geschilderd, soms met initialen.

Brandewijnkommen zijn bijvoorbeeld een geweldig cadeau op bruiloften en worden tijdens de feestdagen tevoorschijn gehaald. De cognac wordt vervolgens met rozijnen overgoten en tussen de bezoekers doorgegeven, of de cognac wordt met een zilveren lepel in glazen gegoten.

De kom is op een veiling aangekocht en verkeert in gedraaide staat. Gelukkig stond schuin tegenover het museum zilversmid Henk Peperkamp, ​​die de schaal weer helemaal mooi wist te maken.Source link