Architect Haiko Meijer is van mening dat systeemhuizen en blokkasten op verschillende manieren moeten worden uitgevoerd. Hij ontwierp houten afwisselende huizen in de Oldham Bust-boerderijstijl in Kruder. “Waarom maken we van een noodzakelijke deugd geen deugd?”

Voordat architect Haiko Meijer (62) het interieur van zijn houten tijdelijke woning liet zien, liep hij bewust eerst Kreud binnen. Ga gewoon naar beneden. “Dit is het platteland, zonder de drukte van de stad. Een eiland in het gras, rustig en ruim.

Krewerd, een eeuwenoud terpdorp met 75 inwoners, was jaren geleden de plek van een experiment. Dorpsbewoners begonnen samen te werken met architecten om hun huizen te versterken en het karakter van het dorp te behouden. Het proefprogramma kende vanaf het begin problemen. De bureaucratie zorgde voor vertragingen en frustratie, en sommige bewoners stapten op.

“Vriendelijke ruimte met een bepaalde stijl”

Maar het project maakt ook ruimte voor de komst van eigenzinnige tijdelijke woningen. Anderhalf jaar geleden kreeg Meyer van de Dorpscoöperatie de opdracht om de hut te ontwerpen. Ze zijn onlangs opgeleverd met een looptijd van vijf jaar. De eerste Krulbewoners moeten voor de zomer hun intrek nemen in de woningen, en daarna elke drie tot vier maanden wisselen.

Het “schuurhuis” is vergelijkbaar met Oldham Bust Farm, waarbij de woonkamer en de schuur samen zijn gebouwd. Ze blijven er in principe vijf jaar en kunnen verhuizen, maar blijven is ook een optie. Binnen rook het naar knetterend hout. “Ik wilde een ruimte creëren die compact en comfortabel was en een bepaalde warmte uitstraalde. De hoge nok zorgt voor extra volume”, zegt Major.

Geen systeemkamer

De architecten wilden bewust een huis bouwen dat paste bij het landelijke karakter van Kruder. “Ik dacht: waarom creëren we niet de nodige deugden en ontwerpen we iets moois? Iets dat bij deze vriendelijkheid past. Het platteland moet met liefde behandeld worden. De sfeer hier is totaal anders dan die in de stad.

Deze woningen staan ​​in schril contrast met het ‘standaardaanbod’ dat je op talloze andere locaties in de provincie ziet. “Dit zijn systeemhuizen die je gewoon in het landschap plaatst”, zei Major. Zijn regeling levert Nationaal Coördinator Groningen (NCG) wel iets hogere huurprijzen op dan woningen in de gemiddelde buurt. “Maar als mensen hier graag wonen, denk ik dat het de investering waard is.”

‘Ze voorzien in een behoefte’

Regioarchitect Enno Zuidema adviseert het team tijdelijke huisvesting van NCG over het verbeteren van de huidige en toekomstige tijdelijke huisvesting. Hij vindt het tijdelijke aspect belangrijk. “Ik denk niet dat ze opgaan in het omringende landschap, maar ze zullen er ook niet permanent blijven. Ze voorzien in een behoefte en we willen ze snel kunnen bouwen.

Zuidema begrijpt de kritiek dat Groningers tijdelijke huisvesting vaak lelijk vinden. Volgens hem bevindt de NCG zich midden in een splitsing. “Inwoners zijn terughoudend om ze dicht bij hun dorp te hebben, wat hun uitzicht zou bederven. Maar ze willen wel een tijdelijke plek om te wonen en zijn vaak tevreden met het comfort van het leven zelf.

“Een container met een raam erin”

De gebiedsarchitect noemt de afwisselende woningontwerpen van Kruder inspirerend. “Maar deze woningen nemen ook behoorlijk wat ruimte in beslag. Hier geldt een uitzondering vanwege het bijzondere project Kreud. Als we dit overal zouden doen, zouden we drie tot vier keer zoveel ruimte nodig hebben. Maar we gaan uiteraard kijken hoe dit voorbeeld en hoe tijdelijke huisvesting kan worden verbeterd.

De familie Kruder zelf is ook erg gastvrij. “Ik vind ze heel cool”, zegt Nini Plugge (65). “De schakelruimtes zijn meestal hetzelfde, het zijn bijna containers met een raam en een voordeur. Ik word echt opgewonden als ik hier doorheen rijd.

Ook Erica van der Vuurst (47) vindt dit ontwerp mooi. “Maar als ik helemaal eerlijk ben, zou ik waarschijnlijk liever een box hebben. Het voordeel hiervan is dat je ze sneller kunt opbouwen. En de versterkingen zijn al lang aan de gang.

“Zeker mooier dan die brokken”

Peter van der Jagt (49) vindt de hutten niet zo Groningen als het dorp zelf. ‘Eerst dacht ik: wat is er aan de hand? Nu vind ik ze leuk, maar ik vind het niet gepast.’ Ze zijn beslist mooier dan die buurten. En ze liggen heel dicht bij het dorp, wat volgens mij wel zo is Goed.

Amanda Oldenhuis (47) houdt van deze huizen. “Het lijkt me een heel fijne plek om te wonen vanwege het uitzicht vanaf de top. Mijn 21-jarige dochter Lotte grapt dat je vanaf de straat makkelijk naar binnen kunt kijken. Let dus op met wat je draagt.Source link