Met haar nieuwe show loskoppelen Singer-songwriter Wende treedt komend weekend op in de Nicolaaskerk in Appingedam. Vrijdagavond in dezelfde Nicolaaskerk: maria maria maria, de musical van Dwayne Fabrick. Zaterdag en zondag treden zangeres Janne Schra en gitarist Laurens Radstake op in de Stefanuskerk in Holwierde. In de Wildumkerk: Kind, je moeder…Zuhaus Theatergezelschap combineert muziek, dans en drama. In de Patrus- en Pauluskerk in Loppersum: zanger en componist Johannes Sigmund (alias Blaudzun).

Appingedam, Holwierde, Wirdum en Loppersum liggen in Groningen. Om precies te zijn: als je in de wijde omgeving ten noorden van de stad naar zo’n dorp rijdt, moet je oppassen dat je geen afslag mist. Het omringende terrein is vlak, leeg en rustig, en de wegen zijn smal.

Bijna elk dorp in de regio heeft een eeuwenoude kerk, meestal gebouwd in de twaalfde of dertiende eeuw. Als je het dorp binnenrijdt, staat er al op het bord ‘Kerk open’ – sterker nog: de deur is niet op slot en je kunt naar binnen lopen. Al deze kerken worden ‘s ochtends geopend (en ‘s avonds weer gesloten) door een van de zevenhonderd vrijwilligers van de Groningse Kerkstichting. De stichting is opgericht in 1969 en beheert 101 kerken, 2 synagogen, 9 (vrijstaande) torens en 62 begraafplaatsen in Groningen.

Lees ook
‘Heimwee Groningers, we zien ze steeds vaker’

'Heimwee Groningers, we zien ze steeds vaker'

bijna spirituele ervaring

Het was prachtig weer en de groene velden schitterden onder de blauwe lucht. We zitten aan een houten buitentafel bij de Mariakerk in Oost-Wetterveld (25 km van Groningen en 10 km van Delfzijl): Geert Lameris, Leo Delfgaauw, Mirjam van der Heide en journalisten. De drie zijn oprichter, voorzitter en (interim) projectdirecteur van het festival Terug naar origineel, 25 voorstellingen (120 voorstellingen) in achttien kerken in Groningen. muziek, drama, dans, gesproken taal, Audiokunst: het is er allemaal. Dit weekend is de vijftiende editie. Hier, in de Mariakerk in Oosterwijtwerd, speelt Collief Tijdloos gesproken taalPrestatie (on)geverfd. Er zijn in totaal zes voorstellingen, drie per dag.

festival Terug naar origineel 2023.
Foto’s Sisveenstra

We zijn hier vandaag bijeen omdat dit festival hier is geboren, of tenminste: het idee ervan is geboren. Geert Lameris, woonachtig in de stad: “Ik was hier aan het fietsen en zag iemand schoffelen bij de kerk. Ik stapte uit en vroeg of ik naar binnen mocht om de kerk te bezoeken. Ik liep de trap op naar het balkon bij de kerk. orgel – en toen gebeurde het Twee dingen. Ten eerste was het zonlicht prachtig, en het was bijna een spirituele ervaring. En toen ging een van de mensen in het dorp de kerk binnen om aan te luiden die tijd werd het nog elke week afgerond. Licht planten, die geest en zo’n enorme betrokkenheid.

Voordat we spraken, bladerde hij door oude aantekeningen: Wat gebeurde er daarna, toen hij zich realiseerde dat meer mensen deze ervaring zouden moeten hebben. “Ik kwam er eerst niet uit, ik wilde iets doen voor religie, maar ik wist echt niet wat. Toen dacht ik: we moeten deze kerken op een nieuwe en andere manier in hun betekenis herstellen. In Secularisatie Vroeger waren ze functioneel: je bent er gedoopt, je bent er getrouwd, je bent er begraven. Maar zelfs als mensen niet meer naar de kerk gaan, is de behoefte om na te denken over de zin van het leven er nog steeds en ik dacht: we moeten wel. ga terug naar het oorspronkelijke startpunt, naar de oorspronkelijke betekenis – en Dat Dit kan worden bereikt door middel van kunst en cultuur. Daarom werd ‘Back to the Beginning’ ook de naam van dit festival.

Festivaloprichter keert terug naar het startpuntGeert Lameris Ik kwam er eerst niet uit, ik wilde iets voor religie doen, maar ik wist echt niet wat ik moest doen

Maria’s schilderijen

Geert Lameris was destijds zakelijk leider van het middeleeuws muziekensemble Groningen Super Librum. Hij kende en kende veel van de mensen met wie hij omging. Of ze vragen zich af of ze erbij mogen zijn. Een voorbeeld is Henk van Os, voormalig directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, die bekend staat om zijn televisie- en kunstprogramma’s in Groningen. “In het eerste jaar bezocht Henke het Maria-schilderij in de Peter en Paul Kerk in Loppersham. De belangstelling was zo groot dat mensen al een uur van tevoren bij de kerk stonden te wachten.

Het eerste jaar van het festival, 2008, was het “Jaar van het Religieus Erfgoed”. “Daardoor hebben we de subsidie ​​direct ontvangen.” Dergelijke financiering en sponsors zijn nog steeds jaarlijks nodig, maar de opbrengsten uit de kaartverkoop (een dagkaart kost $ 42,50 voor alle voorstellingen) zijn niet voldoende om de kosten te dekken.

Ook de weersvoorspellingen voor komend weekend zijn goed. Niet onbelangrijk, want het is de bedoeling dat bezoekers van show naar show fietsen. Je ziet het op de sfeerfoto uit het Inhoudseindrapport 2023, waar het ook mooi weer was. Uitvoerende artiesten waren dat jaar onder meer harpiste Lavinia Meijer (Stefanuskerk, Hallveld), theaterproducent Nina de la Parra (Johanneskerk, Losdorp), zangeres Nora Fischer (Eenumkerk) en het Wabi-Sabi Theater (Wirdumkerk).

Wat opvalt: ondanks de relatieve onbekendheid van het festival, worden er veel grote sterren bezocht. Ook veel bezoekers waren er niet: slechts 2.500 bezoekers.

Wielersport Van de ene kerkshow naar de andere.
Foto’s Sisveenstra

Leo Delfgaauw: “Het is niet zoveel, nee.” Geert Lameris: “Het is geen groot festival, maar dat is ook niet de bedoeling: het is dicht en je ziet indrukwekkende optredens. Dan wil je op het gras liggen nog even en rijd naar het volgende dorp Leo Delfgaauw: “Het mag wel wat groter en er zijn kerken waar nog wel gefietst kan worden. Maar er is een kritische bovengrens, je wilt niet dat mensen naar de kerk komen. ’ En de kerk zit vol. Mirjam van der Heide: ‘Dat heeft ook te maken met de capaciteit van de kerk. Meestal kunnen er niet meer dan honderd mensen in, soms zelfs minder. Maar het festival wordt steeds groter , en zaterdagtickets zijn een week lang verkrijgbaar. Al eerder uitverkocht.

grote naam

En die grote jongens, waarom zijn ze hierheen gekomen? Leo Delfgaauw: “Het zijn toch niet alleen de grote namen? Ook onbekend: studenten van het conservatorium of de kunstacademie. Maar feit is dat we een goede reputatie hebben onder kunstenaars. Ze komen hier graag en proberen nieuwe projecten uit. Jij bent in een goede Mirjam van der Heide: “Wende is een goed voorbeeld. loskoppelen Ze heeft hier auditie gedaan. Ze zal later in Cary zijn. Leo Delfgaauw: “Ze is hier al vaker geweest. Dit jaar belde het bureau ons op en vroeg of ze hier nog eens een nieuw project mocht uitproberen.

Of neem vorig jaar als voorbeeld: “Dit voorbeeld is ook geweldig”. Vervolgens was er een (gesproken) optreden van sopraan Nora Fischer springen De eerste keer dat ik het hoorde was in de Eenumkerk. Ze zei later dat mensen elkaar in tranen omhelsden en haar daarna bedankten nationale onderzoeksraad: “Wat moet zo’n publiek doen met een zangeres die doodsbang is omdat ze denkt dat ze de hoge “e” niet meer kan zingen, vroeg ik me vooraf af. Er zijn serieuzere zaken: ik verwacht dat stedelijke verhalen over mijn zelfontwikkeling en de valkuilen van het perfectionisme hier op onbegrip zullen stuiten. Het blijkt dat niets minder waar is.

Festival terug naar het startpunt24-26 mei, op 26 mei zijn er nog tickets beschikbaar. Het gehele programma vind je op retourennaarhetbegin.nl.


Source link