nieuws

De politie heeft dinsdagavond in Birum 108 katten aangetroffen die opgesloten zaten in een woonwagen van 2 bij 4 meter. De aanhanger zou enkele dagen geleden vanuit Den Haag in het dorp Groningen zijn geplaatst.

Kort na de ontdekking droeg de politie de zaak over aan de Landelijke Dierenwelzijns- en Inspectiedienst (LID). “We troffen deze katten aan in extreem stressvolle situaties”, zegt LID-woordvoerder Jelko de Ruijter. “Sommigen liepen weg en sommigen zaten in kooien.”

De eigenaar van de aanhangwagen gaf toe dat ze de aanhangwagen had verplaatst. Het is onduidelijk waarom ze dit deed. LID had de vrouw eerder twee keer bezocht op een adres in Den Haag. Servicepersoneel trof daar tien tot vijftien katten aan. “Maar verder hebben we niets illegaals gevonden”, zei LID.

in hechtenis

De katten zijn door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aangehouden en naar geheime schuilplaatsen gestuurd. De vrouw kon de dieren terugnemen, ook al was dat niet de bedoeling. “De vrouw heeft aangegeven dat ze de katten wil afstaan.”

Bovendien moeten eigenaren aan strenge eisen voldoen voordat ze een kat terugsturen. “Er moeten nieuwe huisvesting komen, deze moet voldoen aan strenge normen op het gebied van veiligheid, esthetiek en er moet voldoende ruimte zijn om katten te huisvesten.”

Verder moeten de dieren in goede gezondheid verkeren, maar er zijn meerdere katten besmet gebleken met het zogenaamde FIP-virus. “Dit is een dodelijke ziekte die onbehandeld blijft”, aldus De Ruyter.

Onderzoek en nieuwe schuilplaatsen

LID gaat nu onderzoeken of de eigenaar strafrechtelijk vervolgd zal worden. De inspectie verwacht dat het onderzoek binnen een week zal zijn afgerond.

Ondanks de gespannen situatie gisteren ging het goed met de katten. Als de vrouw niet vraagt ​​om de katten terug te brengen, kunnen overheidsinstanties opdracht geven om een ​​nieuw huis voor ze te zoeken.

“Het zal een selectief proces zijn. Maar als ze in goede gezondheid verkeren, zullen we in veel gevallen nieuwe eigenaren in het opvangcentrum vinden.”Source link