Een halve eeuw aluminiumgeschiedenis van Delfzijer verdwijnt één voor één. Binnen een jaar lanceerde Alder een nieuwe campagne. “Activiteit waar onze regering duidelijk in gelooft.”

Slooparbeiders hebben deze week Alder Foundry bezet. De aluminiumgietindustrie van Delfzijl was lange tijd hoopvol na het faillissement in 2022.

Sloopverantwoordelijke en informatiebron

dit gaat niet werken. “Er is altijd interesse geweest om de gieterij voort te zetten. Zelfs begin dit jaar”, aldus Steef Steeneken. Maar de ultieme vraag is: “Hoeveel kost het om een ​​gieterij te moderniseren?” Maar dat gaat niet gebeuren. Voor het geld dat nodig is voor dit soort moderniseringen zou je bijna een nieuwe fabriek kunnen bouwen.

Steeneken behoort samen met twee collega’s tot de laatste Aldel-medewerkers ter plaatse. Hij was verantwoordelijk voor de sloopwerkzaamheden en fungeerde als vraagbaak. Zo heeft de Groningen Seaport Company uiteindelijk de grond in Ardel weer op de markt gebracht.

Maar ook voor instellingen als Rijkswaterstaat die overwegen daar zelf nieuwe bedrijven op te richten, zoals Giga Storage, dat batterijen gaat plaatsen om op grote schaal elektriciteit op te slaan. In een omgeving waar alles een vervaagde glans heeft, geniet Steineken van elke dag.

Omdat het elke dag een puzzel is, zei hij. Zoek naar antwoorden op uw vragen. “We krijgen veel vragen. Welke leidingen gaan waar precies? Hoe zit het met de havenstichting? Er worden rapporten gevraagd. Je weet niet dat je een rapport nodig hebt. Het is vaak complex en we moeten samenwerken om de antwoorden te vinden. Het is tegenstrijdig soms, maar het is erg leerzaam.

Van fabriekseigenaar tot sloopmanager

Ardel ging in korte tijd tweemaal failliet. Na de tweede herstart leek de fabriek zonnig en zonnig te zijn. We werken eraan om al onze ovens opnieuw op te starten en er ligt een verreikend plan voor de productie van groen aluminium op tafel. Alder kan de toekomst aan.

Maar de derde keer ging het mis. De oorlog in Oekraïne heeft de hoge energieprijzen verder verergerd, en het bedrijf zal de prijs in 2022 betalen. Opnieuw opstarten is niet meer mogelijk. Steeneken kwam een ​​jaar geleden uit Brabant en werd commercieel en energiemanager van Aldel. Hij staat zelfs op het punt om de fabrieksmanager van Chris McNamee, CEO van Aldel, te worden.

Het liep anders. Steeneken, die nu twee mensen aanstuurt, heeft de afgelopen anderhalf jaar talloze gesprekken moeten voeren met veilingbedrijf Troostwijk, dat van de curator de opdracht kreeg om de bezittingen van Alder te veilen. “Toen moest ik een sticker van mijn bureaustoel scheuren die Troostwerk erop had geplakt en die veilen. Ja, dat hebben we besproken, maar het was ook leuk. Uiteindelijk was het een manier om te kijken wat je echt nodig hebt.

Aluminium ovens verscheept naar IJsland

Iets dat echt nodig is. Als het aan Stineken ligt, wordt alles aan Alder herboren.scheuren maximaal , noemde hij het. Wat hij bedoelde was dat alles wat in Alder werd gesloopt, waar mogelijk ergens een nieuwe bestemming kreeg: recycling op zijn best.

Bijvoorbeeld 366 aluminium oven. Het duurt een dag om de oven te demonteren. Na demontage worden zoveel mogelijk ovens naar IJsland verscheept. Daar worden ze opnieuw gebruikt bij de aluminiumproductie.

scheuren maximaal . Het gebeurt niet alleen met materialen, maar ook met gebouwen. Steineken zei dat gebouwen met rookreinigers nu vaak door de politie worden gebruikt. Officieren gebruiken het voor oefeningen op grote hoogte. ‘Steve’, vroegen ze me, ‘hebben jullie nog een deur die we kunnen intrappen?’ ‘Jongens,’ zei ik, ‘dit is een sloopterrein. Welke deur willen jullie?’

Soms is het verdrietig, maar voor voormalige Aldel-medewerkers komt het hard aan

Stapels staal uit de ovens liggen ter plaatse, netjes gesorteerd, naast hoge stapels beton en hopen aluminium. Het levert een apocalyptisch landschap op. Een passend decor voor een blockbuster over een post-nucleaire wereld.

Steineken reed voorbij in een golfkarretje. Eigenlijk is alles in Ardel aan het verdwijnen, zei hij. Driekwart van de twee productiehallen, die ongeveer een kilometer lang waren, is gesloopt. “De enigen die het overleefden waren het poortgebouw en het hoofdkwartier.”

Het desolate tafereel en elke dag zien hoe je werkplek steeds verder achteruitgaat. Het moet pijnlijk zijn, toch? “Het is soms verdrietig, ja. Nu gaat de gieterij dicht en dan denk ik ‘ja, nu gaat de gieterij weer dicht’. Maar weet je, ik en mijn twee collega’s zijn er elke dag mee bezig en we zijn eraan gewend Het is heel confronterend voor andere ex-Alder-jongens die nog elke week binnenkomen en dan raakt het hen nog harder.

Het hoefde niet zo te zijn

Wat nog ontroerender is, is dat zij, en Steeneken, nog steeds het gevoel hebben dat Ardels zaak niet zover had hoeven komen. De aardgasprijzen zijn lager en de aluminiumprijzen zijn al enkele maanden gestegen. “Er wordt nu gezegd dat de energieprijzen in Nederland de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven ten opzichte van buitenlandse bedrijven aantasten. Sinds 2019 zeg ik in Den Haag dat hoge energieprijzen een probleem aan het worden zijn voor de industrie.

Als er nu actie zou worden ondernomen, zou het voor Alder uiteraard te laat zijn. “Ja, daarom lach ik de overheid wel eens uit. Aluminium wordt gezien als een kritisch materiaal. Wij zijn de laatste fabriek in Nederland die dit product produceert. Dit geeft ons land een zekere zelfstandigheid op dit gebied. Nu gaan we vooral uit van import uit China aluminium. Als de overheid ons eerder had geholpen, zou dit faillissement niet nodig zijn geweest. Maar de overheid gelooft duidelijk niet in deze industrie.

De silo met de transportbuizen is deze zomer gedemonteerd

Stineken voorspelt dat over een jaar alles wat ooit Ardel was, zal worden gesloopt. Ook is er de karakteristieke silo van Alder, al van afstand zichtbaar, met een transportleiding naar het water. Iedereen die het nog wil zien, moet zich haasten. De silo met de leidingen wordt naar verwachting deze zomer gesloopt.

Dit is geen dagelijkse routine aangezien de stoomleidingen van de afvalverwerking EEW net onder de leidingen liggen. Er mag niets uit vallen, dus voorzichtigheid is geboden bij het verwijderen ervan. Gebruik een kraan. Het beton dat een stevige basis vormt voor deze kranen komt al uit de productiewerkplaats in Ardel.Source link