Actrice en zangeres Loeki Knol was opgetogen toen ze oude afleveringen ontdekte van de tv-serie ‘Meneer, kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen’, waarin ze de rol van Lidwientje Walg vertolkte. Op zondag 26 mei zingt ze in het Beeld & Geluid Museum in Hilversum.

Tussen 1967 en 1972 was het stil op straat, toen de KRO-jeugdserie een hit was. Meneer, kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen? werd uitgezonden. Goed nieuws voor veel fans van “Hamelen” van vorig jaar 50 jaar later voltooid, vier lang verloren gewaande afleveringen nu ontdekt in archieven Museumbeelden en geluiden . Actrice Loeki Knol, die Lidwientje Walg, de dochter van de burgemeester, speelde, is nog steeds goed bekend. “Soms beginnen ze spontaan de titelsong te zingen.”

volgens beelden en geluiden De gevonden onderdelen zijn uniek en van historische waarde. Momenteel worden de beelden gedigitaliseerd. Komiek Paul Groote ging onlangs naar Instagram om enthousiast te zijn over het Pied Piper-verhaal, dat zowel kinderen als volwassenen aanspreekt, en noemde het een ‘iconische serie’.

Ook acteur en zanger Loeki Knol (geboren 1948 in Uithuizermeeden, woont nu in Naarden) is opgetogen over de ontdekking. “Ik was een jaar of 24 en had geen tv-ervaring, maar had al een paar talentenjachten gewonnen. Toen ik het productieproces doorliep Hamelen Iemand belde me en vroeg of ik acteerervaring had, en dat had ik eerlijk gezegd niet.

Ze heeft bijzondere herinneringen aan haar eerste dag op de set. “Ik was erg verlegen en moest tegen een deur lopen en zeggen: ‘Ik ben er.’ Ik was echt bang, maar acteerveteraan Abhofstede zei dat hij me een handje zou helpen. Toen ik binnenkwam, duwde hij me hard.’ Ik viel in de ruimte en voordat ik het wist, dacht ik: ‘Hallo, ik ben hier’.

liefdesbrief

Loeki Knol speelt Lidwientje, die populair is bij veel mannelijk publiek vanwege zijn moderne ‘page face’ en prachtige zangstem. “Toen kreeg ik e-mails van mannen die er jaren over deden om toe te geven dat ze verliefd waren op Lidwientje. Al kreeg ik geen zak vol liefdesbrieven.

Popzanger Rob de Nijs speelt Lidwientje Walgs verloofde Bertram Bierenbroodspot. “Het is zeker een eer om met zulke iconen te mogen werken. Rob en ik zijn hele goede collega’s en onze wereld is muziek, dus je staat heel dicht bij elkaar. Met Henk van Ursen en Leah Dora Ook het spelen met Na en anderen maakte een enorme indruk.” Omdat ik uit een gezin kom dat van theater houdt, was het eigenlijk de leukste tijd van mijn leven waarin ik leerde hoe ik tekst moest interpreteren en ernaar moest handelen.

De impact van de serie was enorm. “Nooit eerder heeft zo’n serie zo’n impact gehad. Niet alleen kinderen kijken, maar ook volwassenen. Het is goed geproduceerd, heeft prachtige liedjes van Joop Stokkermans, prachtige kostuums en decors. Het was een groot sprookje over het geheel het kermisterrein en het Land van Lal en de luchtelfen, maar Venzella, de ijsheks, was ook eng.

Waar ze het meest van houdt zijn de teksten. “Hun Nederlands is zo poëtisch en creatief. Je hoort het nooit meer ergens.” Ze zong automatisch een regel uit het lied Weet jij ook de weg naar Morpuys? Tranen stroomden over haar wangen. “Wat een mooi stuk.”

passie voor muziek

Haar passie voor muziek heeft ze niet van vreemden. “Mijn moeder ging naar het conservatorium, ze speelde klassieke piano en zong. Toen ik 16 was, in een schooloptreden clown Geschreven door Sergio Mendes Mijn moeder was echt verrast. Ik heb alles in het geheim voorbereid, maar ik blijkt een behoorlijk goede alt te zijn. Ik heb een relatief lage stem, wat perfect is voor tango.

Hamelen Zelfs nadat de show niet meer in de ether was, heeft ze veel gewonnen. “Herman van Veen bleek fan van Hamelen en ik heb de muziek opgenomen met zijn productiebureau, en dit nummer algebra Populair worden.

Zo kwam ze in de muziekwereld terecht. Hoewel ze zichzelf niet zou omschrijven als ‘een echte vrouw in de muziek’. “Er is meer, zoals dans. Maar ik heb wel een aantal goede dingen gedaan, zoals musicals Hamelen Chantal Janzen speelt de jonge Lidwientje Walg, Finn en Jasperina de Jong.

sterrenoorlogen

Haar dieptepunt was het scheuren van haar achillespees tijdens de show sterrenoorlogen . “Ik had natte sokken aan. Toen ik de hindernissen begon te lopen, hoorde ik alleen maar het geluid van het touwspringen. Ik wist meteen ‘dit is echt erg’. Vanaf dat moment moest ik een half jaar rusten.”

Tegenwoordig krijgt ze het grootste geluk Chantan Café In het programma zong ze Franse liederen en tango’s van Astor Piazzolla. “Ik vind het heerlijk om te zingen voor ouderen in verpleeghuizen. Dit heb ik al zo’n tweeduizend keer gedaan, maar ik start nu ook een show in het Kleine Theater met pianist John Hogboom. Mijn eerste show is op 23 juni in Bergen op Zoom.

Je zou haar niet vertellen dat ze 76 jaar oud was. Hoe deed ze het? “Nou, ik heb er niets aan gedaan. Ik heb zoveel gezichten gezien dat ik dacht: ‘Wat jammer.’ Over het algemeen denk ik niet dat al deze interventies je jonger maken; ze zien er allemaal hetzelfde uit. Ik heb altijd gezegd dat ik op een natuurlijke manier ouder wil worden. De waarheid is dat ik altijd een kind ben geweest en dat ik verrast wil blijven door het leven. Opstaan, benieuwd wat de dag mij weer gaat brengen. En doorgaan met zingen is iets waar ik niet mee zal stoppen. Als ik zou stoppen met muziek maken, zou ik verdwijnen.

Archief dagen

25 en 26 mei zijn Archiefdagen in het Beeld & Geluid Museum, waar één van de gevonden afleveringen van “Hamelen” wordt gepresenteerd. Loeki Knol zingt zondag. Openingstijden: beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur. Adres: Media Parklaan 1, Hilversum.Source link