In het Oost-Friese dorp Engelhaf opent deze week een tentoonstelling over het concentratiekamp. Ini Ringersma-Van der Weij zal de openingsceremonie bijwonen.

Haar vader, Peter, werd in dat concentratiekamp gevangengezet en stierf daar. “Het was een vreselijke situatie”, zei dochter Ini.

Nu 87 jaar oud, vertelt ze het verhaal van haar leven en huis in Steenwijk. Haar wieg staat in Leeuwarden. Vader Peter werkte in de drukkerij van de familie. “Mijn grootvader runde die drukkerij met drie zoons, waaronder mijn vader.”

illegaal gedrukte kranten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog drukte het bedrijf illegaal kranten. Trouw , Vrij Nederland. Lange tijd ging alles goed, maar in het voorjaar van 1944 werden ze verraden en gearresteerd.

De vier hadden samen in een aantal kampen gezeten, maar waren gescheiden in Duitsland. Vader Peter en zijn broer kwamen vervolgens via het concentratiekamp Neuengamme op de grens met Groningen in het dorp Engelhaf terecht. Eind 1944 werd het een concentratiekamp, ​​dat twee maanden duurde en honderden mensen huisvestte. Zij moesten helpen bij de bouw van de Friesenmuur, een verdedigingslinie langs de Duitse kust. De specifieke taak van Engelhaf was het graven van antitankloopgraven nabij Aurich.

“Geen hygiënische omstandigheden”

‘Hun levensomstandigheden zijn verschrikkelijk’, zei de dochter. “De barakken waarin ze sliepen waren te klein, er was weinig voedsel en er waren geen sanitaire voorzieningen.”

Binnen twee maanden na het bestaan ​​van het kamp stierven 188 mensen. Onder hen was vader Peter. “Voordat hij stierf, moest hij helpen zijn eigen massagraf te graven”, zei de dochter. Broeder Theun overleed ook toen hij op de terugweg naar Neuengamme per ambulance werd afgevoerd.

Mooie herinneringen inderdaad

Ini verloor zijn vader toen hij nog heel jong was. “Gelukkig heb ik nog steeds prachtige herinneringen aan hem, toen hij met mijn jongere broer speelde. Op zaterdagavonden zaten mijn oudste zus en ik bij hem en lazen we een boek uit de drukkerij.

Naarmate de tijd verstreek, begon ze te begrijpen wat er met haar vader, oom en grootvader was gebeurd. Ze zijn allemaal vermoord in Duitsland. Ze was een tiener toen in 1954 het lichaam van haar vader werd opgegraven en naar Osnabrück werd vervoerd. “Naar een grote begraafplaats met meer oorlogsslachtoffers, daar ga ik zeker vaak heen.”

Maar ze bezocht ook Engerhafe, het dorp waar haar vader zijn laatste gruwelijke weken doorbracht. Met haar inmiddels overleden echtgenoot, haar broer en andere familieleden. Ze was altijd aanwezig bij de herdenkingsdienst in oktober en doet dat nog steeds. “Dan zullen daar de slachtoffers van de concentratiekampen herdacht worden.”

Herdenkingscentrum in het Parochiehuis

Ook bracht zij diverse bezoeken aan het parochiehuis, waar al jaren een herdenkingscentrum gevestigd is. Mensen concentreren zich op die twee donkere maanden van 1944. “We werken al jaren aan een nieuwe permanente tentoonstelling over de concentratiekampen en gevangenen, en we openen die zaterdag”, zei ze. “Voor zover wij weten hebben wij uiteraard familieleden uitgenodigd. Wij zijn blij dat Ini Ringersma-Van der Weij ook aanwezig is.

Dochter Ini reisde met haar gezin naar Engerhafe en hoorde dat onlangs in Leeuwarden een plaquette onthuld was ter herdenking van haar vermoorde familielid. “Nu met deze nieuwe tentoonstelling. Ik vind het geweldig dat Engerhafe de herinnering aan die verschrikkelijke twee maanden heeft bewaard.Source link