De Britse bandenrecycler Circtec kan mede dankzij Deense investeringen een fabriek bouwen in Delfzijl. Multinationale bedrijven AP Møller-Maersk en anderen investeren.

Naast Maersk investeert ook het Deense investeringsfonds Novo Holdings in de fabriek. De kapitaalinjectie van Denemarken, die in totaal 75 miljoen dollar bedraagt, maakt deel uit van een financieringsronde voor Circtec die 150 miljoen dollar aan opbrengsten opleverde. Daar zit een subsidie ​​van ruim 20 miljoen euro bij van de Nederlandse overheid.

De bouw van de fabriek is begonnen

Circtec-topman Allen Timpany maakte vrijdag de deelname van Denemarken in Delfzijl bekend. De Pauken van Delfzijer luidden samen met onder meer mede-oprichter Robert Harper en plaatsvervanger Henk Emmens het begin van de bouw van de fabriek in. De totale investering in de fabriek bedraagt ​​285 miljoen yuan. De bouw zal in twee fasen plaatsvinden.

Circtec hoopt in Delfzijl 200.000 gebruikte banden, voornamelijk autobanden, duurzaam af te voeren. Het bedrijf hoopt banden af ​​te breken door middel van pyrolyse. Dit levert drie producten op: gas, brandstof en carbon black.

Deze gassen worden gebruikt in fabrieken. Circtec sloot eerder een overeenkomst met Birla Carbon uit de Verenigde Staten voor de aankoop van carbon black, ook wel carbon black genoemd. Carbon black wordt vervolgens opnieuw gebruikt bij de productie van autobanden.

scheepsbrandstof

Circtec maakte een paar weken geleden bekend dat het een contract heeft getekend met BP voor de aanschaf van 60.000 ton hernieuwbare brandstoffen voor de scheepvaart en 15.000 ton petrochemische grondstoffen voor nafta per jaar.

Nu worden in landen als Turkije en India veel autobanden in het vuur gegooid. Circtec stelt dat de CO2-uitstoot met haar fabriek in Delfzijl gelijk staat aan 3% tot 5% van de uitstoot van de Nederlandse chemische industrie.Source link