Bijna honderd mensen namen deel aan de oefening in de haven van Delfzijer, die als grootschalig werd beschouwd. Zaterdagochtend staat in het teken van snel kunnen handelen als er komende maand iets gebeurt tijdens DelfSail.

Negen uur in de ochtend, op de pier achter Maritieme School Delfzijer. Binnen een paar minuten arriveerden politieauto’s, brandweerwagens en ambulances één voor één. De Oosterveldweg langs de haven is afgesloten.

wat is er aan de hand? In de haven kwamen twee schepen met elkaar in aanvaring, waarbij veel gewonden vielen. Op beide schepen brak brand uit.

Gelukkig is dit niet helemaal waar, het is maar een oefening. Maar alles is aanwezig om medio juni volledig klaar te zijn voor DelfSail. In totaal deden tachtig hulpverleners en twintig figuranten mee aan de oefening. Er zijn ongeveer tien organisaties bij betrokken.

Snel ter plaatse komen kan een uitdaging zijn

Havenmeester Pieter van der Wal zei dat elk denkbaar scenario in praktijk zou worden gebracht. “Er zijn aanvaringen geweest, branden, boten die het roer verloren, mensen die overboord vielen en reanimatie nodig hadden, mensen die dronken waren of niet van de boot wilden komen.”

Bij een incident als dit is het van het grootste belang dat hulpdiensten snel ter plaatse kunnen zijn. Op het water kan dit een hele uitdaging zijn. Omdat het schip in beweging was, veranderde de locatie van het ongeval.

Omstreeks 9 uur ging de politieboot direct naar de plaats van het ongeval. Samen met hen kwamen de officieren ook met hoge snelheid de haven binnen in twee kleinere schepen. Het duurde niet lang voordat ze terugkwamen. Brandweer- en ambulancepersoneel snelden naar de pier en stuurden politieboten naar de plaats van het ongeval.

wees op alles voorbereid

Ondertussen probeert een boot van Rijkswaterstaat het stuurloze schip rustig naar de kant te duwen, terwijl de KNRM op zoek gaat naar eventuele drenkelingen die hulp nodig hebben.

“DelfSail is een groot evenement, met veel toeristen en veel boten”, zegt Vanderwaal over de noodzaak van de oefening. “Je moet nadenken over het scenario en een script klaar hebben.”

De laatste versie van DelfSail dateert uit 2016. Hoewel hij sinds 2001 in de Groninger Haven werkt, wordt dit de eerste keer dat hij als havenmeester aan boord van DelfSail komt.

Door te oefenen hoopt het personeel van de hulpdiensten op elke situatie voorbereid te zijn. ‘We hopen dat dit een geweldig feest wordt. Dat zal het ook zijn.

Nog niet allemaal gespeeld

Ongeveer 45 minuten later werd het eerste slachtoffer teruggebracht naar de kust. “Mijn pols is gebroken”, zei de figurant met een knipoog. Maar de officieren die hem vergezelden, stonden wel voor een moeilijke taak. “Mijn benen zijn gedeeltelijk verlamd, dus van een boot als deze afstappen is een grote uitdaging. Maar het is nog niet voorbij.

Kort daarna arriveerde een andere politieboot die negen kinderen uit de twee boten haalde die waren getroffen. Hun missie is volbracht. Voor je het weet is de oefening voorbij.

“Ik ben erg blij met wat ik heb gezien”, zei Vanderwaal. “Maar we moeten nog evalueren”, voegde hij er snel aan toe.

‘Dit is een realistische praktijk’

Pieter Timmer was zaterdagochtend de oefenleider. Met een sigaar uit zijn mond bungelde hij de hulpdiensten aan het werk op de kade achter de Maritieme School. Hij zei dat hij achteraf niet anders kon dan tevreden zijn. “In één woord: geweldig.”

Het belangrijkste trainingsdoel is om andere hulpverleners zo snel en effectief mogelijk met de politie aan de slag te krijgen, zodat zij daar waar nodig hun werk kunnen doen. Ambulancepersoneel kan de gewonden ter plaatse behandelen en de brandweer moet de brand op het schip blussen.

“Dit is heel praktisch”, zegt Timmer. “Dit soort politieboten komen altijd terug om mensen op te halen of terug te brengen. Ik ben heel tevreden.

Iedereen hoopt uiteraard dat DelfSail vlot zal verlopen. “Maar als er iets gebeurt, zijn we volledig voorbereid.”Source link