Appingedan – Een 22-jarige man uit Groningen is veroordeeld tot 34 maanden gevangenisstraf wegens grootschalige helpdeskfraude. Hij werd veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf. De medeplichtige uit Appingedam moet dezelfde gevangenisstraf van 2,5 jaar uitzitten als vereist.

Beide waren gericht op ouderen. Kwetsbare doelgroepen op het gebied van online bankieren. Ouderen beschikken vaak niet over voldoende vaardigheden op dit gebied en worden vaker voor de gek gehouden. Beiden deden zich voor als bankmedewerkers die te hulp kwamen. Criminelen zijn druk bezig grote hoeveelheden geld naar buitenlandse rekeningen te verplaatsen. Dit moet worden voorkomen.

In de meeste gevallen verdient de ‘redder’ vertrouwen. Er worden verschillende trucs gebruikt om slachtoffers te laten denken dat ze aan het telefoonnummer kunnen zien dat de bank hen daadwerkelijk belt. Slachtoffers hebben niet door dat ze te maken hebben met iemand met kwade bedoelingen. “Ze waren erop uit om snel geld te verdienen”, oordeelde de rechtbank. “Ze hielden geen rekening met de kwetsbaarheid en belangen van de slachtoffers.”

Grote bedragen werden overgemaakt naar de rekeningen van geldezels. Iemand die tegen betaling zijn of haar bankrekeningnummer uitleent. De twee werden op 18 april 2021 ontmaskerd, toen ze werden verdacht van een schietpartij in Delfzijer. Hun telefoons werden doorzocht. Agenten zagen de fraude. Uiteindelijk was geen van beide mannen betrokken bij de schietpartij in Lancel.

Destaje kreeg de maximale straf. Ook maakte hij zich schuldig aan Marktplaatsfraude. De twee werden uiteindelijk in april 2022 gearresteerd. De buit werd geschat op ruim vier ton. Aanklagers hopen het geld later van hen terug te vorderen. De verdediging pleitte voor een mogelijke bestraffing via het jeugdrecht. De rechtbank was het daar niet mee eens.Source link