Mensen die een partner verliezen in een verrijkingsprogramma worden met veel moeilijkheden geconfronteerd. Annet Topelen, rouwbegeleider bij Ames Delta, benadrukt dit punt.

Annet Topelen (51) heeft in haar werk als rouwbegeleider in de Amesdelta gezien dat er altijd een verband is met de versterkende taken. Topelon is verantwoordelijk voor diverse projecten gericht op het goedmaken van de verliezen. Afgelopen maand is Bakkie Troost geopend: een maandelijks inloopcafé voor iedereen die te maken heeft met rouw. “Huilen, lachen, alles mag.”

Als maatschappelijk werker ziet Topelen aardbevingen en versterkingsoperaties als gemene delers in haar werk. “De man van een vrouw overleed bijvoorbeeld terwijl hij in een tijdelijk onderkomen zat. Stel je voor: je moet dan zelf verhuizen naar een leegstaand nieuw huis.

‘Plotseling moet het huis waar je partner overleed gesloopt worden’

Ze heeft veel voorbeelden. Het huis van één cliënt werd gesloopt, inclusief een tuinhuis gebouwd door haar overleden echtgenoot. “Opeens moet het huis waar je partner is overleden gesloopt worden. Het is pijnlijk, er zitten herinneringen in het huis.

Ook alleenstaande ouderen verloren het contact met hun buren toen zij naar een tijdelijke woonruimte verhuisden. ‘Je bent eigenlijk weer verdrietig.’

Op evenementen doet Topren zijn best om mensen handvatten te geven. “Als je bijvoorbeeld alleen zou verhuizen, zou ik vragen: hoe zou je jouw overleden man mee kunnen nemen? Zijn oude favoriete plekje bij het raam is weg, maar misschien kun je zijn pantoffels onder de kapstok leggen, deelnemers gaven dit advies ook naar elkaar.

Topelen vindt dat de autoriteiten van de Amesdelta hun best doen: “Mensen zijn zich er bijvoorbeeld steeds meer van bewust dat het belangrijk is om bij een tijdelijke verhuizing in hun dorp te blijven, vooral voor ouderen.”

Maar voor haar is er nog ruimte voor verbetering. “Verlies gebeurt nooit op zichzelf. Dit bewustzijn kan worden vergroot.

‘Ik stel confronterende vragen’

Topelen heeft jarenlang als oudere werknemer gewerkt. “Bijna iedereen met wie ik destijds samenwerkte, had een partner verloren”, zei ze. “Ik had het gevoel dat ik niet genoeg expertise had om te helpen, maar ik kon nergens anders in de Ames-driehoek rouwbegeleiding vinden.”

Ze besloot zelf een opleiding tot rouwtherapeut te volgen. Topelen werkt bij Cadanz Welzijn en biedt inmiddels drie diensten aan als rouwtherapeut: persoonlijke coaching, lotgenotengroepen en sinds kort een inloopcafé. “Individuele gesprekken en peergroup-gesprekken zijn intensief. Ik stel daar confronterende vragen en dan graven we dieper.

Deelnemers aan de eerste peergroep wilden aan het einde van het proces, dat acht sessies duurde, met elkaar verbonden blijven. “Toen ontstond het idee voor Bakkie Troost. Mensen die aanvankelijk meededen aan de peergroup-gesprekken helpen nu mee met de organisatie van het pop-upcafé. Dat is mooi om te zien. De eerste bijeenkomst was een succes”, vertelt Topelen.

“Rouw is meer dan alleen het verlies van een dierbare”

Topelons werk eindigde net voordat ze haar eerste peer support-groep begon te vormen toen ze haar vader verloor. “Rouw is taboe. Mensen mijden verdrietige mensen vaak omdat ze niet weten hoe ze ermee om moeten gaan.

Haar werk heeft haar een andere houding ten opzichte van verlies gegeven. “Ik probeer mijn kinderen bij het proces te betrekken. Toen mijn eigen grootvader stierf, had ik daar totaal geen last van. Zo was het toen. Maar de dood hoort bij het leven.

Topelon bekritiseert daarom veel misvattingen over rouw. “Er zijn bijvoorbeeld goede manieren om met verlies om te gaan. Dit soort verdriet kan alleen voortkomen uit het verlies van een dierbare. Je kunt net zo gemakkelijk rouwen om het verlies van een baan, een relatie of je gezondheid.

Met het nieuwe inloopcafé hoopt Topren mensen die zo’n verlies hebben geleden verder te ondersteunen. “Momenteel werken we alleen in Appingedan, maar ik hoop dat we volgend jaar ook congressen in Delfzijl en Loppersham kunnen organiseren. De vraag is er zeker, en het is vooral een kwestie van organisatorische kracht.

Een kopje troost

Inloopcafé Bakkie Troost Iedere eerste maandag van de maand van 13.30 tot 15.30 uur in het ASWA Gebouw in Appingedam. De conferentie is voor iedereen toegankelijk en aanmelden is niet nodig.

Iedereen die geïnteresseerd is in deelname aan een peergroup of individueel coachingsprogramma kan contact opnemen met Cadanz Welzijn via bericht@cadanzwelzijn.nl van 0596-745024.Source link