De talrijke kerken uit de 12e en 13e eeuw in de stad Emsdelta vormen van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei het decor voor het 15e festival “Back to the Beginning”. Naast muziekoptredens kan het publiek genieten van theater, spoken word, dans en audiokunst. Dit jaar hebben we gekozen voor een startpunt, Eetcafé De Boerderij in Oosterwijtwerd, dat het middelpunt wordt van het festival ‘Terug naar het Startpunt’.

Het festival vond vijftien jaar geleden plaats in Oosterwijtward en werd opgericht door Geert Lameris. “Vorig jaar hadden we drie uitgangspunten”, zegt projectleider Mirjam van der Heide. “Dit jaar hebben we gekozen voor een startpunt waar je het festival kunt starten en afsluiten met hapjes, drankjes en livemuziek. Ook voorziet het Festivalcentrum festivalbezoekers van kaarten, schema’s en routetips.

Daar kun je ook polsbandjes en jetons verzamelen voor optredens van Janne Schra, Blaudzun, Wende en MARIA MARIA MARIA van Veenfabriek. “De passen en tickets van zaterdag waren uitverkocht, wat aantoont dat de aangeboden service populair is bij het publiek. Er is een capaciteit van 1.200 toeschouwers per dag”, aldus Mirjam, die sinds maart aan het festival deelneemt.

Jongens zijn geen jongens meer

Als ze het publiek naast “MARIA MARIA MARIA van de Veenfabriek” een onmisbaar prestatieadvies zou kunnen geven, zou ze ook “BOYS WON’T BE BOYS” en meer aanbevelen. Ze omschreef de voorstelling als “iets dat echt is gebeurd”. “Er zijn zaterdag en zondag drie optredens te zien in de Leermenskerk.”

“Maar”, voegt ze eraan toe, “ik kijk uit naar veel dingen.” Ook een aanrader is de musical RISE van Nienke Nasserian, een ‘zelfhulpopera’ die de haalbaarheid van geluk onderzoekt. Het publiek kan ook genieten van een beeldende kunstparcours en audio-installaties. Als ik er nog één zou moeten noemen, zou ik kiezen voor de voorstelling ‘(On)spotted’, die het collectief Tijdloos speciaal voor het festival ‘Back to the Beginning’ maakte. Het thema is moederschap, geïnspireerd door Maria. Wat het bijzonder maakt is dat (Un)spotted plaatsvindt in de Mariakerk in Oosterwijtwerd.

Mirjam verwacht zelf niet veel optredens te zien. “Ik zou zeker graag wat shows willen doen, maar als organisatie moet je natuurlijk aanwezig zijn en ervoor zorgen dat alles soepel verloopt. In de praktijk wordt het dus lastig.

Fietsen van de ene locatie naar de andere

Dit jaar rijden er voor het eerst bussen van de stad Groningen naar het Oostervetterveld en kunnen festivalgangers langs verschillende locaties fietsen. “Toeristen – waarvan sommigen hun eigen fiets meenemen – fietsen van de ene plek naar de andere. De locaties liggen niet ver uit elkaar, maar er zijn wel foto’s van te zien, dus als toerist moet je een keuze maken. Je kunt naar de verschillende rustruimtes Neem een ​​pauze onder het genot van een drankje en livemuziek.

Sinds maart van dit jaar maakt het muziekfestival Back to the Beginning deel uit van het Gudenland Muziekfestival, waartoe ook het Glasnapolski Festival, Hungry Wolf Festival en Future Paradise Music Festival behoren. Deze vier festivals zijn allemaal festivals in het Groningse natuurgebied. “Met dit initiatief bundelen wij onze krachten om festivals en goud in de Groningse buitenwijken nog steviger op de kaart te zetten. Momenteel werken wij samen op het gebied van onder meer communicatie. De samenwerking tussen beide partijen zal in de toekomst verder worden uitgebreid.

Meer informatie

Bezoek de website voor meer informatie over de 15e editie van Terug naar het Begin https://terugnaarhetbegin.nl/ .Source link