Nongmsum – Medewerkers van ViskoTeepak krijgen onmiddellijk een salarisverhoging van 5%. De loonsverhoging komt drie weken nadat de werknemers van de fabrikant in Farmsum in staking gingen. De vakbonden FNV en CNV noemden het resultaat “een ineenstorting van het management” en een “morele overwinning voor de werknemers”.

ViskoTeepak bood aanvankelijk een salaris dat slechts 3,9% hoger lag. Dit is niet genoeg om de inflatie te compenseren. FNV- en CNV-leden wezen het voorstel af. Nadat het ultimatum van de vakbond was verstreken, begon een staking die enkele weken duurde en de Groningse fabriek lamlegde.

Ziektebonus op het werk
ViskoTeepak passeert nu de pomp. Naast loonsverhogingen hebben werkgevers beloofd geen voorgestelde ziektebonussen in te voeren. Bedrijven willen werknemers belonen als de gemiddelde prevalentie daalt. Stijn Duursma van CNV vindt dit een verkeerde prikkel. “Werknemers worden dus gestimuleerd om te komen werken, ook al voelen ze zich niet lekker. Op de langere termijn zou dit zelfs tot meer ziekteverzuim kunnen leiden.

zege
Vakbondsleden aanvaardden het nieuwe aanbod van de werkgever. Dit betekent dat verdere actie niet mogelijk is. “Onze leden zien dit resultaat echt als een overwinning”, zegt Joosje de Lang van FNV Procesindustrie. “Ze hebben het Finse management gedwongen naar hen te luisteren. Het is ook een waarschuwing gebeurt nu niet en zal in de toekomst ook niet gebeuren.

Worst- en zuivelverpakkingen
ViskoTeepak produceert verpakkingen voor de verwerking en opslag van onder meer worsten, spek en zuivelproducten. Bij de Nederlandse vestiging van het Finse bedrijf werken ongeveer 60 mensen. De nieuwe cao heeft een looptijd van één jaar en gaat met terugwerkende kracht in op 1 april.Source link