Een jaar nadat huurders in Appingdam alarm sloegen over een oneerlijke compensatieregeling voor verloren voorwerpen, is de situatie niet verbeterd. “Ik vind het schaamteloos.”

Vlaggenmast, hekwerk, kachel, afzuigkap of gordijnroede. Dit zijn allemaal zaken die huurders in aardbevingsgevoelige gebieden kunnen vergoeden via het Self-Adding Voorzieningen Programma (ZAV). Maar geen van deze items kan worden gecontroleerd op het aanvraagformulier.

Kim Velleman (42) uit Appingedam kan het weten, want een jaar geleden ontving de bewoner van de Beukenlaan in Appingedam een ​​brief van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) over het nieuwe ZAV-plan. Haar huurwoning is inmiddels gesloopt, maar ze had geluk: Omdat haar woning onderdeel was van de pilot is er een versterkingsrapport opgesteld, inclusief foto’s. Veel van de spullen die ze zelf heeft geplaatst, krijgt ze nog steeds vergoed.

“Geen brief”

De ZAV-regeling is bedoeld om huurders te vergoeden voor door henzelf geplaatste spullen die bij de sloop verloren zijn gegaan. Denk aan een tuinhuis, pergola of vijver, maar ook aan een garage, zonnepanelen of een nieuwe badkamer. Deze zaken staan ​​op het formulier vermeld, maar veel andere voorzieningen niet.

Nog een probleem: het formaat is er maar in twee smaken. Het vaste bedrag is 3000 euro of met fotobewijs heb je recht op meer. Als je geen foto’s hebt, heb je pech. Velleman vindt misschien wel het ergste: veel huurders kennen het programma niet eens. De NCG beloofde verbeteringen, maar een jaar later is er nog steeds geen vooruitgang. “Er is geen letter. Er is geen verbetering in de vorm. Er is niets veranderd.

‘Mensen lopen duizenden euro’s mis’

Velleman vroeg de NCG waarom de vorm nog steeds niet verbeterd is. ‘Volgens de NCG is het te moeilijk en te veel werk. Ik vind het schandalig,’ zei ze geërgerd, terwijl ze een hardcopy op tafel legde. Ze denkt dat het toevoegen van nog een paar regels met selectievakjes en maximaal een half A4-tje tekst voldoende is. “Mensen lopen duizenden euro’s mis.”

Monique Veendorp (54) zat naast Velleman aan de keukentafel en zuchtte diep. ‘Vertel het me niet.’ Uiteindelijk heeft ze gewoon het formulier ingevuld, ook al stonden er geen noodzakelijke faciliteiten op de lijst. Het fornuis kreeg ze vergoed, maar niet de oven, kasten, rolluiken en tuinverlichting. Haar huis is gesloopt, maar in tegenstelling tot Velleman zijn er geen foto’s van haar.

“Je moet alles najagen, anders krijg je niets”

Gabe Doutsma (77), die met zijn vrouw Ina (78) in de Burgemeester Lewe van Aduardstraat woont, heeft meer geluk. Hij heeft nog enkele foto’s, en zijn schuur en dak worden nog vergoed. “Maar ik vind dat alle huurders daar recht op hebben. Je moet alles nastreven, anders krijg je niets. Verhuurders worden goed gecontroleerd en huurders niet.

Ongeveer twintig buurtbewoners, waaronder Veendorp en Doutsma, eisten herziening van de ZAV nadat Villemann dit bij hen had gemeld. Honderden mensen zijn nog steeds niet op de hoogte van het compensatieplan. “Het is niet eerlijk van mij om dit te proberen te regelen”, zei Velleman. “Zorg als NCG voor een loket waar huurders zelf naar toe kunnen of aanbellen. Zet het belang van de bewoners voorop.

onmogelijk om te voltooien

Een woordvoerder laat weten dat de NCG het formulier binnenkort zal aanpassen. Sinds juli werkt de NCG aan beleidswijzigingen in het kader van de Interimwet Groningen, een wet die versterking en schadevergoeding duidelijker regelt. “Wij doen de laatste dingen en passen dan de vorm aan.”

De woordvoerder merkte op dat het vrijwel onmogelijk zou zijn om een ​​volledige lijst met zelfinstallatievoorzieningen op het formulier op te nemen. “Er zijn inderdaad veel dingen die als op zichzelf staande voorzieningen kunnen worden beschouwd. Bewoners kunnen op het formulier de categorie ‘overige voorzieningen’ selecteren.

“Pure onwil”

Een NCG-woordvoerder zei dat woningbouwverenigingen de verantwoordelijkheid hebben om huurders te helpen bij het oplossen van problemen onder deze “andere voorzieningen” en hen proactief op de hoogte te stellen van de regeling. “Wij gaan u hierop wijzen en samen onderzoeken hoe we bewoners beter kunnen informeren.”

Vorig jaar werd Velleman, in de nasleep van de ZAV-controverse, politiek actief bij de Socialistische Partij. Ze bekritiseerde de houding van de NCG. “Kan het niet vriendelijker en makkelijker? Maak het dan duidelijk aan mensen. Waarom houden ze zo’n onvolledig formulier aan en informeren ze bewoners niet over het ZAV-programma?”

Volgens Dutsma is dit louter onwil. ‘Waarom in vredesnaam? Het is niets vergeleken met de compensatie die de eigenaren krijgen.Source link