Delfzijer – Kindercentrum Delfzijer is een van de eerste scholen in Groningen met een rijke campus. Het is een omgeving voor spelen en leren die het bewustzijn van kinderen over de natuur en het klimaat helpt ontwikkelen, evenals hun creativiteit, gezondheid, verbeeldingskracht, fysieke en sociale vaardigheden. Wethouder David de Jong heeft vandaag ingestemd met de behandeling van het momenteel versteende plein.

Kinderen spelen steeds minder buiten en buiten spelen in een natuurlijke omgeving is essentieel voor een gezonde, evenwichtige ontwikkeling. Kinderen brengen gemiddeld 20% van hun tijd door op de basisschool, waardoor de basisschool een zeer belangrijke invloed op hun leven heeft. Onderzoek toont aan dat open, ongestructureerde speelomgevingen het vrije verkeer, verkennend spelen en onderzoekende ontdekkingen bevorderen.

Bevorder een actieve en gezonde levensstijl
In Groningen hopen een aantal partners een actieve en gezonde levensstijl onder Groningse basisschoolleerlingen te bevorderen door een natuurlijke campus te ontwikkelen die voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden: een rijke campus. De rijke campus biedt rijke speel- en leeromgevingen die beweging stimuleren en creativiteit en verbeelding stimuleren. Een kindvriendelijke omgeving die hen op een leuke manier kennis laat maken met gezonde en duurzame voeding en voedingskeuzes.

Kindercentrum Delfzijl West is een van de twee pilotscholen voor het programma. De andere school is Christelijke Basisschool Rehoboth uit Oldekerk. Onder begeleiding van partners werken deze scholen samen met leerlingen, ouders en de gemeenschap om een ​​verrijkte campus te creëren die ook gebruikt kan worden voor buitenlessen.

Goed voor kinderen en de natuur
Onderzoek toont aan dat een verrijkte campus bijdraagt ​​aan de fysieke en mentale gezondheid van kinderen; het komt de aandacht, het geheugen en de academische prestaties ten goede. Een creatieve natuurlijke omgeving met planten en bomen in plaats van keramische tegels is niet alleen beter voor de studenten, maar ook beter voor de lokale biodiversiteit en het klimaat. Het beschermt tegen hittestress en overstromingen.

Scholen en campussen zijn de plekken waar kinderen het grootste deel van hun tijd doorbrengen. Een omgeving waarin kinderen en de natuur samen gedijen, moet vanzelfsprekend zijn. Ons doel is om op elke basisschool in de provincie een verrijkt plein te hebben.

Het project ‘Schoolpleinen Verrijkt’ is een initiatief van IVN Groningen, Landschapsbeheer Groningen, Huis voor de Sport Groningen, Stichting Kunst & Cultuur en GGD Groningen. Het is onderdeel van het Provinciaal Beweegakkoord Groningen en wordt gefinancierd door donaties van de provincie, gemeente en deelnemende scholen.

Foto: Marga de Groot.Source link