Appingedan – De vijftiende editie van Terug naar de Start vindt plaats van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei. Het festival, geworteld in het landschap van de Groningse Eemsdelta, valt op door de verscheidenheid aan optredens in eeuwenoude kerken. Het festival trapt vrijdagavond af met MARIA MARIA MARIA van de Veenfabriek: een muziektheatervoorstelling die lovende recensies heeft gekregen van de landelijke pers en tijdens TNHB in het noorden in première gaat. Op het zaterdag- en zondagprogramma staan ​​Wende, Blaudzun, Janne Schra, LUWTEN en Eva van Manen.

Volg regionale artiesten
Naast nationale namen zijn er ook lokale artiesten te zien, zoals de Groningse zangeres Marlene Bakker. Samen met de Zeeuwse zanger Broeder Dieleman zingt ze over hun thuisland en moedertaal. Timo de Jong, een Amerikaanse muzikant uit Leeuwarden, zingt in een heel andere taal. Hij bezocht kerken en deed inspiratie op, die hij verwerkte in nieuwe liedjes die hij met zijn band op het festival zou uitvoeren. De Groningse singer-songwriter ZOZY vertelt over het omgaan met een meedogenloos leven in Tunnelvisie x Ultrazoom.

Diverse kunstdisciplines
Terug naar het begin brengt dit jaar, naast een grote hoeveelheid muziek, opnieuw een grote verscheidenheid aan artistieke disciplines naar de middeleeuwse kerk. Zo is ‘Boy your mother…’ van Zuhause een familiedrama met livemuziek, dans en teksten over opgroeien en de ongrijpbaarheid van het leven. Er is ook het dramatische ‘Boys Will Not Be Boys’, een kleurrijke parade met acteurs die vertellen, zingen, rappen en dansen: alles wordt uit de doeken gedaan. Sopraan- en klassiek muziektheaterproducent Nienke Nasserian kwam zelfs naar TNHB met een heel nieuw genre: ‘zelfhulpopera’. Via de musical RISE onderzoekt ze de haalbaarheid van geluk.

Ook beeldende kunst neemt tijdens festivals een vertrouwde plek in. Zo vind je verspreid over zeven locaties op het festivalterrein een beeldende kunstroute, gemaakt voor het kunstenaarsduo Kaneli & Smit met hulp van kunstenaars Wim Warrink en Joran van Soest. Tijdens het festival presenteerde kunstenaar Maaike Meindertsma ook haar werk ‘Shortcut’ op de Bierumerschool waar zij woont.

Talent Ontwikkeling
TNHB draagt ​​graag bij aan de ontwikkeling van nieuw talent en hoopt nieuwe kunstenaars de kans te bieden zich te laten inspireren door het glooiende landschap en eeuwenoude kerken. Studenten van Academie Minerva en het Prins Claus Conservatorium presenteren een multimediale voorstelling van een hedendaagse interpretatie van Marie, en ook enkele studenten van het Prins Claus Conservatorium treden op tijdens de pauzes van het festival. Het geheim van succes in het Groningse landschap
TNHB ligt in het Groningse terpenlandschap in de Eemsdelta. Fietsend van het ene terpdorp naar het andere is het nog steeds goed te zien hoe het landschap verbonden is met de zee. Zelfs vóór de komst van dijken waren deze terpen de eerste waterdichte barrières. Kerken werden al heel vroeg gebouwd en de kapellen van TNHB vormen een karakteristiek decor voor vrijwel alle vormen van kunst. Van de mysterieuze Mariakerk bovenop de Croudberg tot de indrukwekkende ‘Boerenkathedraal’ in het hart van het dorp Loppersum. Al 15 jaar lang maken deze magische locaties van iedere show een bijzondere belevenis.

Tickets en het volledige programma vind je op returnnaarhetbegin.nlSource link