De activiteiten bij Farmsum Visko Teepak zijn opgeschort nadat het management eindelijk reageerde op de stakers. FNV-onderhandelaar Joosje de Lang zei dat het voorstel maandagavond met de leden wordt besproken.

De productie van het bedrijf, die al enkele dagen stil ligt, wordt zondagavond hervat. De actie in Viscotti Park begon vorige maand nadat de onderhandelingen over cao’s waren vastgelopen.

De vakbond eist een cao voor een jaar, die op 1 april 2024 in werking moet treden. Volgens gegevens van FNV en CNV betekent dit dat iedere werknemer minimaal 16 euro per uur verdient. Het management wilde aanvankelijk niet boven de 3,9% komen, een cijfer dat volgens de vakbond niet eens voldoende zou zijn om de inflatie te compenseren. De Belgische vestiging van het bedrijf heeft echter ingestemd met een loonsverhoging van 10%.

Maandag wordt het nieuwe aanbod besproken

“Ze reageerden eindelijk”, zei DeLong. “Het was de nacht voor Hemelvaartsdag. Dus dat was prima. Eerst hebben ze het eindbod ingetrokken en gezegd: Dan beginnen we opnieuw en doen we niets. Toen zeiden de medewerkers: Maak je dan geen zorgen, we gaan door met de staking. Maar de management Nu is besloten om ons een beetje tegemoet te komen en zij hebben een bijdrage geleverd aan het salaris en dat aanbod zullen we maandag aan onze leden beschikbaar stellen”, aldus DeLang.

In verband hiermee heeft de vakbond de stakingsactie opgeschort tot maandagavond.

“Dit is een morele overwinning voor het personeel. Sommigen zitten er al 47 jaar. Ze voelen zich extreem buitengesloten. Het gaat niet langer om het loon, het gaat om hoe je als werknemer wordt behandeld. Er wordt naar je geluisterd. Er is vrijwel nooit sprake geweest van een staking in dat bedrijf, en de meeste medewerkers hadden er een hekel aan omdat ze dachten: dit is ons bedrijf… daar val je toch niet een paar weken op. De leiding is door de jaren heen anders geweest en dat is het: dat is het het, neem het of laat het.

Ook eerdere acties werden op het kritieke moment vermeden

Drie jaar geleden dreigde het bedrijf ook met actie nadat de cao-onderhandelingen in een impasse waren beland. Deze werden op het laatste moment vermeden nadat het management een hoger salarisaanbod had gedaan. Ook werden concessies gedaan in de zorgplannen voor ouderen en in de behandeling van chronisch zieke patiënten.

Visko Teepak produceert kunstdarmen voor de voedingsmiddelenindustrie, bijvoorbeeld voor het maken van worsten. Ook worden er voedselverpakkingen geproduceerd voor de zuivelindustrie. De vestiging in Farmsum is opgericht in 1965 en telt 60 medewerkers. Het Finse bedrijf heeft zeven fabrieken in België, Duitsland, Tsjechië, Finland, Polen en de Verenigde Staten en biedt werk aan ruim duizend mensen.Source link