Het Groningse damesteam neemt deel aan de ‘Queen’s Journey’ van het dhowracen: de beroemde en slopende race Harlingen-Terscheling. Stuurman Dirk (51) heeft vertrouwen in zijn team: “Dit is een heel goed team dat makkelijk de overkant kan bereiken.”

Een perfectere dag had voor “The General” uit het legendarische Harlingen-Terschelling (HT) niet kunnen zijn. De dames- en herenboten maken zich op voor de laatste, slopende, drie uur durende training in de Zweedse havenstad Groningen. De sloep was klaar, de banken goed afgesteld en de roeispanen geplaatst.

Het Groningse dhow-peddelavontuur begon in 2017 met Derk en vier vrienden. Wat begon als een kleine groep met één sloep is uitgegroeid tot een dynamische groep met meerdere vaartuigen. Het succes van het damesteam is een bron van trots voor de vereniging.

Ze begonnen in 2019 en wonnen meteen prijzen. In korte tijd promoveerden ze naar de hoofdklasse en staan ​​momenteel op de tweede plaats. “De dames winnen alles”, zeiden ze trots. “Dit is onze prijzenboot.”

enorme prestatie

Dirk legt uit dat HT “een elfstedentocht voor dhow-roeiers” is. Dit is de race waar elke dhow-roeier aan wil deelnemen. Dit jaar staan ​​er 140 sloepen en zes tot veertien roeiploegen uit het hele land aan de start. De dames streven ernaar om de tocht van 35 km in 3 uur en 40 minuten af ​​te leggen. “Het spel duurt lang”, beaamde Mike (35). “Op Terschelling komen is een enorme prestatie.”

De Waddenzee maakt fondvluchten veel moeilijker dan normaal. Watersporters moeten rekening houden met wind, golven en stroming. Josephine, door haar roeipartners ook wel ‘Jo Turbo’ genoemd, legt uit: “Inpakken op zee is een heel ander verhaal. Je hebt al snel te maken met windkracht twee of drie. Vorig jaar hadden we zelfs kracht vijf, heel groot.

Deze training is de laatste lange training van HT, maar dat betekent niet dat het plezier er niet minder om zal zijn. Koffie ging gepaard met wafels, en een goed gesprek en gelach werden afgewisseld met momenten van intense focus. Hoewel het leuk is, vereist het ook een serieuze training. Perfect synchroon aangedreven door de roeiers glijdt de dhow met krachtige slagen en met “goede racesnelheid” door het water.

De zon schijnt en de wind waait. Terwijl ze zich een weg banen over de weide richting Nündladmeer, is het enige dat je hoort het ritmisch slaan van de roeispanen en de instructies en aanmoedigingen van Dirk de roerganger.

tweede familie

Mike gaf toe dat hoewel de dames het goed deden, er nog steeds “enige spanning” was bij HT. “We trainen minder dan normaal”, legde ze uit. De concurrentie stond onder druk door het overlijden in april van hun teamgenoot en Dirks vrouw Anouk. Toch besloten ze door te zetten. “We zijn een hecht team”, benadrukt Dirk. “We geven elkaar veel steun. Dit is mijn tweede thuis.

het is een teamsport

Wat maakt roeien zo bijzonder? De antwoorden kwamen snel en enthousiast: ‘Het is een teamsport’, ‘Je bent goed op het water’ en ‘Je kunt je kracht gebruiken.’ Mike vatte het treffend samen: “Het was de perfecte combinatie van meltdown en bullshit, en jullie hebben het samen gedaan!”

Volg het live-evenement

De gehele competitie is op 10 mei om 13.00 uur live te zien op radio, televisie en online op Omrop Fryslân. In het weekend van 15 en 16 juni kan Omrop Fryslân een documentaire over de HT roeiwedstrijd bekijken, geproduceerd door FryslânDOK.Source link