In een ver verleden waren er tussen de 2.500 en 3.000 deelnemers aanwezig op het startpunt van de Avondvierdaagse in Delfzijer, tegenwoordig liggen dat er zo’n 1.800.

Theo Bos, voorzitter van organisator WSV Spirit, zal tevreden zijn als de inschrijvingsaantallen dit jaar ongeveer gelijk blijven.

Het evenement vindt plaats van maandag 3 juni tot en met donderdag 6 juni en bestaat voor de 74e keer. “Op de avond van de slotceremonie zullen zo’n 2.000 mensen naar het centrum van het sportpark komen, begeleid door directeuren en ander personeel en begeleid door enkele bands”, berekende Bos. van de raad van bestuur.

Geen jeugdleden

“De vereniging telt momenteel zeven leden.” Dit aantal staat in schril contrast met het ‘gloriejaar’ 1979, toen het ledental de honderd overschreed. Vanaf het begin van de jaren tachtig daalde dit aantal echter sterk. “We hadden toen ook veel jeugdleden, maar de meesten zijn later gestopt.” In 2005 werd zelfs besloten om geen jeugdleden meer toe te laten. “Jongeren beschouwen lopen niet als een sport. Bovendien hebben jongeren andere interesses.

WSV Spirit is opgericht op 26 april 1946 en houdt zich voornamelijk bezig met het organiseren van wandelactiviteiten, zoals de eerder genoemde Avondvierdaagse, de Pinksteren-Zeedijkwandeling op 19 mei en de Spirit Tour die op 25 mei gepland staat.

De Spirit Tour wordt voor de 77e keer gehouden. Het is daarmee de oudste wandeling die de vereniging organiseert. Naast het organiseren van wandelactiviteiten nemen de leden ook actief deel aan diverse toeristische activiteiten. “Leden van WSV Spirit nemen regelmatig deel aan toertochten in Groningen, Drenthe en Fryslân.”

Individueel

Bose is van mening dat de verminderde belangstelling voor deelname aan wandelclubs inherent is aan de huidige tijd. “Wandelen in een groep is een beetje onmogelijk; er wordt voorrang gegeven aan degenen die alleen reizen in een reisgezelschap. Als vereniging werken we er hard aan om nieuwe leden te werven. In overleg met hen zullen we een mooi plan uitwerken.

Bosch zelf had kennis gemaakt met de wandelervaring van zijn vader Johannes – ‘hij werd vaak Jansk genoemd’ – die maar liefst 46 keer meedeed aan de Vierdaagse naar Nijmegen. “Ik heb vijftig keer meegedaan. De laatste keer was in 2016 en door gezondheidsproblemen was het niet meer mogelijk om lange afstanden te lopen. Vorig jaar heb ik meerdere wandelingen van vijf kilometer gedaan met pijn en moeite, maar dat was het. Niet genoeg ademen Artsen noemen dit restrictieve longziekte.

Bosch’ vrouw Jock, aangemoedigd door haar man, is dol op wandelen en heeft inmiddels deelgenomen aan 24 Nijmeegse Vierdaagse. “Dit is de 25e keer dat ze meedoet. Jubileum.

Meer informatie

Voor meer informatie over WSV Spirit kunt u terecht op de website www.wsvspirit.nl .Source link