Montezil – Op zaterdag 25 mei van 11.00 tot 16.00 uur organiseert Termunterzijl een open dag, waarin vismigratie centraal staat. Sommige vissen zijn afhankelijk van zout en zoet water en moeten zich vrij kunnen bewegen langs de kust tussen de Waddenzee en het binnenland. Tijdens de Open Dag leggen wij uit en demonstreren wij hoe het proces werkt.

De dag begint bij Museum Termunterzijl aan de Mello Coendersbuurt 38, waar bezoekers een wandeltocht door het dorp kunnen maken en kunnen deelnemen aan vismigraties en diverse activiteiten aan de Waddenkust. Er zijn ook gratis kaartjes voor de boottocht verkrijgbaar bij het museum.

De openingsdag valt midden in het vismigratieseizoen, bijvoorbeeld wanneer stekelbaarsjes ons land binnenkomen. Bezoekers kunnen mogelijk vissen zien migreren naar land via de vispassages.

Studenten van het monitoringteam van Van Hall Larenstein, Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Universiteit en Sportvisserij Groningen Drenthe lieten zien hoe de introductie en leefomgeving van vissen worden bestudeerd en welke conclusies daaruit kunnen worden getrokken.

Tijdens de buitendijkse boottocht werd de toekomst van de kustlijn besproken, met onder meer bodemdaling en zeespiegelstijging. Ook waren er vismeesters uit Drenthe Visserij Groningen aanwezig om de kinderen alles over vissen te leren.

Op deze dag worden over de hele wereld evenementen met een vishabitatthema gehouden. Termunterzijl werkt samen met verschillende organisaties, waaronder Van Hall Larenstein, Sportvisserij Groningen Drenthe, Rijksuniversiteit Groningen, Wageningen Universiteit, Cremer Museum Gemaal en Stichting Termunterzijl Museum, Stichting Het Groninger Landschap en Stichting Wadden.

Daarnaast heeft Museum Termunterzijl een tentoonstelling over vismigratie aan de Waddenkust, die om 11.00 uur wordt gepresenteerd door Geert-Jan ten Brink, dijkbeheerder van waterschap Hunze en Aa, en Pierre Prince, wethouder van de Waddenzee. Eemsdelta (Pier Prins).Source link