Nongmsum – De staking bij de Nederlandse vestiging van het Finse ViskoTeepak in Famsum (Griekenland) breidt zich serieus uit en is de derde week ingegaan nadat het management volledig radiostil was geworden. Een gezamenlijke ledenvergadering van CNV en FNV heeft besloten tot een algemene staking te gaan, nadat medewerkers vorige week halve diensten draaiden. Dit betekent dat de fabriek vanaf nu feitelijk gesloten zal zijn. De reden hiervoor is dat de cao-onderhandelingen zijn vastgelopen.

Stijn Duursma van CNV: “Medewerkers gaven afgelopen week een duidelijk signaal dat de werkgever te weinig bood. ViskoTeepak heeft hier helaas niet op gereageerd. De medewerkers voelden zich niet serieus genomen en besloten tot actie over te gaan.

€ 125 plus 4%
De vakbond eist een cao voor een jaar die op 1 april 2024 in werking treedt. Ze willen dat hun loon met € 125,- per maand stijgt, een stijging van nog eens 4%. Uiteindelijk moet iedereen een leefbaar loon krijgen, of minimaal € 16,- per uur. Het bod van ViskoTeepak bedraagt ​​niet meer dan 3,9%. Volgens de vakbond is dat niet eens genoeg om de inflatie te compenseren.

steek in de rug
Joosje de Lang van FNV Procesindustrie: “Medewerkers van ViskoTeepak zijn erg begaan met het bedrijf. Vorig jaar gingen ze akkoord met een salarisverhoging onder de inflatie en beloofden deze dit jaar te compenseren. Maar nu heeft het management weer een laag bod gedaan Voor de medewerkers is dit erg lastig. Het voelde echt als een steek in de rug.

totale chaos
De gevolgen van de stakingen van de afgelopen week en de week ervoor worden steeds duidelijker. Deze acties verstoorden de normale workflows ernstig, waardoor een enorme achterstand in de leveringen aan klanten ontstond. Kortom, de chaos bij ViskoTeepak is voorbij.

ViskoTeepak produceert verpakkingen voor het verwerken en opslaan van onder meer worsten, spek en zuivelproducten. Het bedrijf werd opgericht in 2007 toen Visko en Teepak fuseerden tot ViskoTeepak. De Nederlandse vestiging is gevestigd in Farmsum. Er werken ongeveer 60 mensen.Source link