Loppertham – Zaterdagavond was er in Lopertham ook aandacht voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De evenementen in het dorp beginnen om 18.45 uur met openingstoespraak door Cissy Bronts, lid van het 4 mei-comité Loppersum, in de Petrus & Pauluskerk. Na de herdenking in de Petrus- en Pauluskerk vertrok een stille stoet vanaf het Marktplein naar de Algemene Begraafplaats in het dorp.

Op de begraafplaats staan ​​verschillende monumenten om de slachtoffers te herdenken. Deze omvatten een gedenkteken voor zeven gesneuvelde Canadese soldaten, van wie er één stierf tijdens het vechten voor het dorp en anderen in de buurt, het graf van de Australische piloot Desmond Burne Snape en drie die stierven tijdens de bevrijding. Graven van leden van de familie Ninehus in het dorp. Een plaquette vlakbij de weg naar de Joodse begraafplaats herdenkt het feit dat 15 in Loppersham geboren Joden werden vermoord in Auschwitz of Sobibor. Ook hebben we gekeken naar het monument gelegen in het zogenaamde armengebied waar twee overleden leden van de familie Suffolk begraven liggen, eveneens tijdens de bevrijding van Loppertham.

Tenslotte wordt aandacht besteed aan de graven van de gedode verzetsleden Bouwe Jacob Nieuwenhuis en Foppe Baron. De herdenking werd voortgezet met een reeks toespraken, waaronder die van burgemeester Ben Visser, gemeenteraadslid van Amesdelta, die eveneens een krans legde bij het monument. Voorafgaand aan een twee minuten stilte voor alle slachtoffers van oorlogsgeweld werd het ‘Taptoe-signaal’ gespeeld.

Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door Lopersums Harmony Music van Williams.Source link