Het koelschip van het Russische visserijbedrijf Norebo ankert elke twee weken in Emshaven nabij de militaire basis. Er zijn duidelijke tekenen dat ze betrokken zijn bij spionage door het Kremlin, meldde The Pointer zaterdag.

Zeker sinds 2014 vervoeren de zes koelschepen van Norebo bevroren kabeljauw naar koelopslagfaciliteiten in Velsen en de Eemshaven. Bovendien worden schepen van Norebo vaker verdacht van spionage en sabotage. Zo is er bijvoorbeeld bij verschillende gelegenheden een vissersboot uit Norebo, de Taurus, gezien die Amerikaanse kernonderzeeërs naderde. Patrick Bold van de denktank Centrum voor Strategische Studies in Den Haag zei dat het “onbegrijpelijk” was dat Norebo in Nederland zou mogen aanmeren. “Veiligheid is ondergeschikt gemaakt aan economische belangen.”

Het is geen geheim dat Rusland civiele schepen, waaronder vissersboten, voor militaire doeleinden gebruikt. President Poetin heeft de maritieme doctrine uiteengezet in een strategiedocument waarin de nadruk wordt gelegd op het gebruik van vissersvloten voor spionage of aanvallen. De matrozen kregen van tevoren training en hun schepen werden aangepast zodat ze ‘geïntegreerd konden worden in de Russische strijdkrachten’ en ‘voorbereid konden worden op operaties in oorlogstijd’.

Poynter schrijft dat Emshaven van strategisch belang was voor het Westen. Elf van de in totaal vijftien netwerkkabels die Europa en Amerika verbinden, bevinden zich op land. Daarnaast liggen er stroom- en gaskabels en wordt er gebouwd aan een NAVO-munitiedepot. In de haven waar de Norebo voor anker lag, waren de vestingwerken duidelijk zichtbaar.

Het is onduidelijk in hoeverre Norebo in de praktijk voor militaire doeleinden kan worden gebruikt. Blijkbaar heeft het visserijbedrijf nauwe banden met Russische overheidsinstanties. Follow The Money schreef eerder dat Norebo Holding sinds 2005 kleinere Russische visserijbedrijven heeft overgenomen voor 600 miljoen dollar. De overnames werden gefinancierd via Sberbank, de grootste en grotendeels staatsbank van Rusland.

Norebo ontkende Poynter elke betrokkenheid bij Russische militaire operaties. “Norebo, haar groepsmaatschappijen en medewerkers waren, zijn en zullen niet betrokken zijn bij spionage of soortgelijke activiteiten. Deze beschuldigingen zijn pure fantasie en grenzen aan populistische paranoia. Norebo is gespecialiseerd in de productie en levering van zeevruchten voor menselijke consumptie.


Source link