Het Britse bedrijf Circtec hoopt autobanden te recyclen in Delfzijer en heeft een miljoenencontract getekend met BP. Hierdoor was Circtec Delfzijl een jaar voordat de fabriek in productie ging feitelijk uitverkocht.

Circtec startte eerder dit jaar na een langdurig vergunningentraject met de bouwactiviteiten in Delfzijer, waar het bedrijf 21 hectare grond tot zijn beschikking heeft.

Autobanden veranderen in brandstof, benzine en roet

In Delfzijl gaat Circtec autobanden verwerken door middel van pyrolyse (verhitting op hoge temperatuur). Het eindproduct bestaat uit drie producten: gas, brandstof en carbon black, teruggewonnen uit banden.

Circtec gebruikt deze gassen zelf in haar fabrieken. Circtec sloot eerder een overeenkomst met Birla Carbon uit de Verenigde Staten voor de aankoop van carbon black, ook wel carbon black genoemd. Carbon black wordt vervolgens opnieuw gebruikt bij de productie van autobanden.

Banden uit heel Europa

De nieuwe fabriek in Delfzijer heeft momenteel een contract met BP voor de aankoop van 60.000 ton duurzame scheepsbrandstof en 15.000 ton nafta-petrochemische grondstoffen. Circtec zegt dat scheepsbrandstof de scheepvaart groener maakt.

Circtec-oprichter en CEO Robert Harper zei dat de fabriek in Delfzijer 200.000 ton schrootbanden zal verwerken. “De banden komen uit Nederland, maar omdat onze fabriek meer schrootbanden kan verwerken dan Nederland, richten we ons op banden uit heel Europa.”

De bouw van de fabriek vergt een investering van 285 miljoen euro, waarvan bedrijven als BP 12,5 miljoen euro in de fabriek investeerden. Harper zei dat hij deze maand meer informatie over de financiering zou bekendmaken. Circtec verwacht in Delfzijer werk te bieden aan 100 tot 150 mensen.

De meeste banden zijn nu verbrand

Autobanden worden nu veelvuldig verbrand, vaak in landen als Turkije, Marokko en India. Harper schat dat de CO2-uitstoot als gevolg van de pyrolyse in Delfzijl gelijk zal zijn aan 3% tot 5% van de totale uitstoot van de Nederlandse chemische industrie.

Circtec heeft momenteel fabrieken in Polen en Duitsland. Ze zijn veel kleiner dan de fabrieken die in Delfzijer worden gebouwd. Het Britse bedrijf hoopt de fabriek in Delfzijer te volgen met soortgelijke fabrieken in de Verenigde Staten en Azië.

De fabriek in Delfzijer wordt in twee fases gebouwd. De eerste fase kostte 100 miljoen.Source link