Schimmel op meubels, vloeren en behang: Sinds de aardbeving van 2012 wordt de woning van Lenie Kloosterman geteisterd door schimmel. “Mijn dochter wordt elke maand verkouden.”

Twee weken geleden gebeurde hetzelfde opnieuw. Lenie Kloosterman (60) uit Appingedam was aan het schoonmaken toen ze merkte dat de pootjes van een huiskamerkast onder de schimmel zaten. Samen met haar man duwde ze het meubelstuk van de muur. Wat ze aantrof verbaasde haar niet langer: de achterkanten van de kasten waren bedekt met schimmel. Ook op andere plekken in huis trof Klosterman vaak schimmel aan: “Het zat in kasten, op de bank, op de vloer, op bijzettafeltjes. En op de trap en in het dashboard.”

Ze zei dat haar dochter al jaren vatbaar was voor ziekten. “Ze wordt elke maand ernstig verkouden. Artsen met wie we spraken, zeiden dat het verband hield met vochtproblemen in huis.

Deze week lanceerde de divisie Eemsdelta van SP een ‘schimmelalarm’ om aandacht te vragen voor vochtproblemen in slecht onderhouden huurwoningen in aardbevingsgebieden. “Maar ook in koopwoningen hebben we te maken met schimmels”, zegt Klosterman. “Dit begon nadat we aardbevingsschade hadden opgelopen.”

‘Voor de aardbeving hebben we nooit vochtproblemen gehad’

De schade ontstond na een zware aardbeving in 2012. ‘De aardbeving vond plaats in de zomer. Die herfst, toen het weer nat werd, verscheen de schimmel.

Na de aardbeving gebruikten inspecteurs speciale camera’s om naar de muren te kijken en ontdekten dat de isolatie was ingestort. Restauratiewerkzaamheden volgden. “Toen kwam er een bedrijf dat gaten in de muur boorde en… Injecteer nieuwe isolatie.

Klosterman twijfelt er niet aan dat de vochtproblemen verband hielden met de aardbevingsschade. “We wonen hier sinds 2004 en vóór de aardbeving hadden we hier nog nooit gewoond.” Maar een direct verband tussen aardbevingsschade en schimmel in huis is nog niet formeel vastgesteld.

“Je kunt er niet aan weerstaan”

Na voltooiing van de saneringswerkzaamheden nam de schimmelproblematiek in de woning tijdelijk af, maar keerde uiteindelijk weer terug. “Na een kleine aardbeving rond 2018 verschenen opnieuw dezelfde scheuren in de muur. Onze aardbevingsschade is zeer goed hersteld, maar het vochtprobleem blijft bestaan.

Ze moet nu elke maand ergens in haar huis schimmel verwijderen. “Je raakt er gefrustreerd van. Ik hou van een schoon huis, maar jij kunt het gewoon niet uitstaan ​​om het schoon te maken.

Klosterman en haar man willen het nu Kijk of ze een schadevergoeding kunnen krijgen voor meubelschade. “We hebben de bank vervangen en de kasten moeten nu waarschijnlijk vervangen worden. Het huis wordt gesloopt, maar het zal nog bijna een jaar duren voordat we verhuizen naar een tijdelijk onderkomen. We hopen dat we niet al het meubilair hoeven weg te gooien dan.

Wat kunt u als huiseigenaar doen als er schimmel ontstaat na aardbevingsschade?

Als u compensatie zoekt voor problemen veroorzaakt door aardbevingsschade, zult u doorgaans hulp zoeken bij het Institute of Mining Damage (IMG). Het bureau vergoedt schade aan de woning, maar treft ook regelingen voor immateriële (emotionele) verliezen en bijkomende kosten. Bijvoorbeeld als u tijdelijk niet kunt werken vanwege reparatiewerkzaamheden of als u in uw woning overnacht.

Schade aan meubilair of vloeren veroorzaakt door een aardbeving wordt bijvoorbeeld ook wel fysieke gevolgschade genoemd. Een IMG-woordvoerder zei dat dergelijke schade zelden voorkomt.

De woordvoerder benadrukte dat iedereen die meende bijkomende schade te hebben geleden, de zaak bij IMG kon melden. „ De schade wordt vervolgens gedocumenteerd en onderzocht door onafhankelijke deskundigen om te zien of deze verband houdt met mijnschade. Als dit het geval is, vergoeden wij de schade.Source link