Nongmsum – Circtec, een bedrijf dat in Delfzijl een fabriek gaat bouwen om afgedankte autobanden door middel van pyrolyse om te zetten in transportbrandstoffen, chemicaliën en carbon black, heeft een achtjarige overeenkomst getekend met BP. De overeenkomst omvat de aankoop van gerecyclede scheepsbrandstof en gerecyclede naftagrondstoffen, evenals de investering van bp van €12,5 miljoen in de fabriek.

Volgens de overeenkomst zal bp jaarlijks tot 60.000 ton HUPA™-gerecyclede scheepsbrandstof en tot 15.000 ton gerecycleerde nafta-petrochemische grondstoffen kopen van de nieuwe fabriek van Circtec in Delfzijl.

De nieuwe fabriek zal naar verwachting 285 miljoen euro kosten en 200.000 ton afvalbanden per jaar verwerken. Het zal deze omzetten in grondstoffen voor HUPA™ gerecyclede scheepsbrandstof, gerecyclede nafta-petrochemicaliën en gerecycled chemisch teruggewonnen carbon black (rCB). De bouw van de fabriek begint dit jaar en de eerste fase zal in 2025 operationeel zijn.

De fabriek in Delfzijer markeert Circtec’s eerste investering op commerciële schaal in een fabriek. Het bedrijf is van plan meerdere nieuwe fabrieksprojecten over de hele wereld te lanceren, te beginnen in Noord-Amerika en Zuidoost-Azië.

In 2021 heeft Circtec een langdurig inkooppartnerschap aangekondigd met Birla Carbon, een van ‘s werelds grootste producenten van chemisch carbon black. De overeenkomst heeft betrekking op de gehele productie van gerecycled carbon black (rCB) vanuit de nieuwe fabriek in Delfzijl.Source link