Wie weet kom je tijdens het komende kunstfestival Back to the Beginning wel een fles Plucked Art tegen, gemaakt door een gehandicapte kunstenaar bij Cosis Studio. “Ik word er blij van, ik voel het in mijn lichaam.”

“Kunstenaars met een beperking maken ook echte kunst”, zegt Lilian Schuttinga-Fokkens (34). Zij is directeur van Cosis Studio in Appingedam. De locatie biedt dagactiviteiten voor mensen met een beperking.

Studioartiesten bereiden zich voor op het muziekfestival Back to the Beginning, dat van 24 t/m 26 mei op verschillende locaties in de Ames Triangle plaatsvindt. Bezoekers kunnen het atelier bezoeken en de werken kopen die tijdens het festival te zien zijn.

Ook maken de deelnemers ‘forageed art’: kleine creaties in glazen flesjes die bezoekers kunnen vinden en meenemen op rustpunten langs de festivalroute.

Tientallen deelnemers droegen namens Grenzeloos bij aan het festival. Het project is vorig jaar gestart en is een samenwerking tussen meerdere organisaties: naast Cosis zijn ook De Zijlen, Heeren Loo, Werkpro en IVAK betrokken. “Onze artiesten kijken er enorm naar uit”, aldus Shutinga-Faulkens.

dVH
Deelnemers aan de Cosis-workshop werden gevraagd naar hun werk en voorbereiding op Terug naar het Begin.

wezen zonder naam

Melanie Mus (24) leverde een bijzondere bijdrage aan Back to the Beginning: haar ontwerp werd gekozen als Grenzeloos-logo. “Ik moest mijn fantasie gebruiken, en toen kwam dit eruit. Ik had echt niet verwacht dat mijn schilderij gekozen zou worden.” Glenzelus vroeg mensen via de telefoon om een ​​naam voor het wezen te bedenken, maar heeft geen keuze gemaakt nog.

“Misschien Mel, net als de maker”, zegt regisseur Shutinga-Folkens glimlachend. Mus moest hierover nadenken. “Ik houd er niet van om te veel in de schijnwerpers te staan.” Ze vindt dat kunst voor zichzelf moet spreken.

In de aanloop naar het festival had ze haar handen vol: ze gebruikte linoleum om haar wezens op honderden kaarten, prenten en promotiemateriaal te stempelen. Ze wijst naar een plank vol ansichtkaarten: op elke kaart staat haar ontwerp op een kleurrijke achtergrond. “Dit waren oude stukken van andere kunstenaars en ze hadden ze niet meer nodig. We hebben de stukken uitgeknipt en nu kunnen we ze opnieuw gebruiken.

honderden katten

Eenden, ijsberen, ganzen, honden en olifanten: de liefde voor de natuur van Angelique Huijsen (43) zie je terug in haar werk. “Ik hou van dieren. Ik weet niet waarom, maar ik teken ze veel.

In een boekje waarin een deel van haar werk is verzameld – elke kunstenaar in het atelier krijgt een eigen stuk – wijst ze naar een foto van honderden katten. “Het was veel werk en het kostte me veel tijd.” De dieren in haar schilderijen doen vaak onverwachte dingen: er is een gigantische olifant die door een bloemenweide wandelt, een hond die kunst bewondert in een museum en een paard dat op een paard rijdt. . Linoleumprint van een gans op een fiets.

‘O ja, en dit,’ voegde Hewson eraan toe. Ze wijst naar een collage van een meid die lingerie en hoge hakken draagt, naast een koe met een bril. In haar festivalwerk zullen ook dieren te zien zijn: “Er is geen andere manier.”

“Trots om hier te werken”

“Het is heel leuk om hier kunst te maken”, zegt René van Houwelingen (33). “Ik word er blij van, ik voel het in mijn lijf.” Van Houwelingen heeft jarenlang in de studio gewerkt. Welke techniek gebruikt hij het liefst? Hij wees naar een grote drukpers in het midden van de kamer. “Je kunt er bijvoorbeeld patronen mee maken op tassen of matten.”

Van Houwelingen is niet alleen kunstenaar: hij verkoopt ook graag kunst uit zijn atelier. “Soms komen mensen hierheen om het te bekijken. Ze willen bijvoorbeeld een ansichtkaart kopen.

Hij hoopt ook iets te verkopen tijdens ‘Terug naar het Begin’, maar hij heeft nog niet besloten welke stukken er te zien zullen zijn. ‘Misschien dit,’ zei hij, terwijl hij door de laden bladerde en er een stilleven van een kleurrijke vaas uit haalde.

Ja, Van Houwelingen kijkt zeker uit naar het festival, maar nu moet hij weer aan de slag. Geen straf want hij is graag bezig. “Ik ben trots om hier te werken.”Source link