Froukje Bouma, Friezin uit Appingedam Als manager van S10 twee jaar geleden maakte hij een paar intensieve trainingsweken door voor het Eurovisie Songfestival. “Een hoogtepunt uit mijn carrière.”

Hoe ben je als deelnemer betrokken geraakt bij het Eurovisie Songfestival? Hoe is de situatie daar? Wat haal je eruit en wat heb je er later aan?

Froukje Bouma, geboren in Appingedam in een gezin van Friese leraren, wist dit maar al te goed. Zij was bedrijfsleider van Froukje, Wende en S10 (ook Joost had ze een tijdje tot haar klantenkring). S10, Stien den Hollander, vertegenwoordigde Nederland twee jaar geleden in Turijn.

Dat wil de S10 heel graag. “Zeker in de tijd van COVID, waarin er zo weinig horizonten zijn, is dit verlangen nog sterker geworden. Toen het Eurovisie Songfestival in Rotterdam werd gehouden, dacht ze echt: ‘O mooi, dat wil ik ook!

Maar met alleen ‘willen’ kom je er niet. Froukje: “Ik zei zoiets van: ‘Oh leuk, maar de kans is klein.'” Maar zoals vaak het geval is met het plan van Steen: het was moeilijk, maar toch effectief.

Honderden inschrijvingen

Ze bezochten Cornald Maas en Sander Lantinga van de selectiecommissie. Hij ontving meerdere registraties, misschien wel honderden. Maar er zullen interviews volgen met serieuzere en professionelere kandidaten.

“Wij begrijpen dus ook wat het allemaal inhoudt. De praktische zaken: wanneer moet je liedje uitkomen, hoe lang moet je er zijn, hoe lang moet je je agenda leegmaken. Wij hebben pech verminderen Gelukkig kwamen we net uit de coronacrisis, dus we hoefden niet veel te annuleren. Na twee jaar binnen te hebben gewoond, was het een zeer welkom avontuur.

De selectiecommissie wilde daarentegen weten wat voor vlees hij in voorraad had. “Kan deze persoon het aan, en heeft hij een goed team om zich heen? Omdat Steen heel open is geweest over haar mentale problemen, is het een terechte vraag: kan ze het aan? Omdat sommige dingen je overkomen.”

Met al deze dingen wordt rekening gehouden, maar uiteindelijk draait het allemaal om het nummer. Tijdens het eerste gesprek werd er niet over muziek gesproken. Uiteindelijk heeft het S10-kamp twee nummers ingezonden.Steen besloot op het laatste moment diepte Ik moet hieraan toevoegen dat ze de dag ervoor net een presentatie had gegeven. “Ze had er een goed gevoel bij. Het bleek wederzijds.

Thuis zitten op Koningsdag

Daarom vloog het hele team nog geen twee weken voor de finale naar Turijn. Tot die tijd moesten zij op Koningsdag binnen blijven om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Niet de enige teleurstelling. “We hebben video’s gezien van de deelname van Douwe Bob en zijn vliegtuig was helemaal versierd. Nou, bij ons was dat niet het geval.

Bij aankomst in Turijn begint de circusvoorstelling onmiddellijk. repeteren. In de eerste game kreeg het Nederlandse team 30 minuten de tijd om te kijken of de ensceneringsmethode die in Nederland zo zorgvuldig was ontwikkeld, ook werkte.

“We werken samen met de regisseur, lichtingenieur, Kunstdirecteur , het hoofd van de delegatie en ik. Je kunt zelf niets bedienen, je bent aangewezen op de lichtman en de cameraman. Accepteren zij jouw uitleg ook?

Na ongeveer vier keer diepte Tijdens dat halfuur begint de klok weer te tikken voor 30 minuten feedback. “In die tijd moet je zoveel mogelijk gedaan krijgen. Je moet weten waar je op inzet, en je kunt niet alles veranderen. Het zal nooit precies gaan zoals je had gepland. Maar je moet wel tot een climax komen.

Daarna volgt nog een cyclus van repetitie en feedback, dit keer van 15 minuten per blok. Dan volgt de repetitie en de halve finales.

Niets lekkers om te eten, winkelen is ook niet slecht

“Het zijn echt lange dagen. Je denkt: bijna twee weken Italië, lekker eten, shoppen. Maar je moet er wel de hele dag zijn plaats Ja. De vlaggenparade duurde enkele uren. De wachttijd is erg lang. Maar je zou ook niet je laptop pakken om wat e-mails in te halen, daar is simpelweg geen ruimte voor. Je bent altijd gespannen en let op wat anderen doen. Dit is een erg saaie en stressvolle vraag. Je zit echt helemaal in die bubbel.

Het is daar niet altijd even prettig. Alleen koffie en Red Bull zijn gratis. “Voor mij gaat het niet om geld, maar het zou leuk zijn om een ​​broodje of zoiets te hebben.” En het personeel dat bezig was met het maken van foto’s, “dat is behoorlijk onveilig!”

Ze hoopt dat Joost in Zweden hechter georganiseerd zal zijn dan het S10-team in Italië. “Je kunt alles zelf voorbereiden, maar je bent toch overgeleverd aan de omstandigheden. Het publiek thuis zal zoiets niet beseffen.

sympathie stem

S10 speelde dinsdag zijn eerste halve finale. Na de opwinding van de kwalificatie voor de finale op zaterdag werd het schema meer ontspannen en leuker. Pas later kwam het team erachter dat S10 als tweede was geëindigd in die halve finale. Op dat moment wisten ze alleen of ze door waren of niet. De organisatie gebruikt de gegevens wel om de volgorde van de finales te bepalen.

“We hebben behoorlijk goede kaarten in de finale”, zei Flukoye, maar niemand kon op tegen het grote aantal stemmen in Oekraïne. “In de halve finale kreeg Steen pech en was het een andere plek sympathie stem bedienen.

Uiteindelijk stond S10 op de negende plaats? tiende? ‘De elfde,’ verbeterde Fluki. “Het is een grapje. Als je niet wint, weten mensen niet waar je terechtkomt. Dat maakt niet meer uit.” Of eigenlijk: ‘Publiek bloedbad. En dan wordt zes maanden kunstenaarswerk geëvalueerd. Het is verschrikkelijk om laatste te zijn. Toen we in het begin helemaal geen punten haalden, zei Steen: ‘Ik wil hier weg. ” Ik wil dit ook, maar je moet wachten.

Maar ja, de elfde

Elfde dus. Ga dan naar huis. Het hoofd van de delegatie zei dit: Als je in de top tien komt, zit Schiphol vol. Top vijf: vol. Heb je gewonnen?dan is het klaar verpakt . Maar ja, de elfde. “De beveiliging en alles was geregeld. Maar er was niemand! We hebben er achteraf om gelachen.

Na het Eurovisie Songfestival was S10 geen zwart gat, maar een drukke muziekzomer. Het zou goed zijn voor haar en haar carrière. “Het heeft haar nog meer een beroemdheid gemaakt. Ze heeft er veel van geleerd, en ik heb veel geleerd. Wat je meemaakt, de hele mediastroom, presteren onder druk… hoe concentreer je je, hoe blijf je gefocust? Concentreer je, hoe zorg je ervoor dat je stem goed blijft? Ze heeft zo’n druk? Heb geen tijd geleerd. Wat een inspanning was het en eentje die we met veel plezier hebben doorstaan. Het maakt onze band ook sterker.

Froukje Bouma heeft vertrouwen in de kansen van haar voormalige cliënt Joost in Malmö. “Jost is zo’n artiest op elk gebied. Marketing, visuals, inhoud. Hij weet precies wat hij doet. Als Steen en ik morgen wakker werden en weer konden strijden, zou ik meer op hem lijken. Speel dat spel.”

Met veel plezier kijkt ze terug op de hele onderneming. “Het was geweldig, een van de beste dingen uit mijn carrière. Ik zou het graag nog een keer willen doen.

De documentaire wordt vanaf 20 mei uitgezonden op NPO S10 – Het gaat nog steeds goed met mij Het is te zien, onder meer over de ervaring van de S10 op het Eurovisie Songfestival 2022.

Joost Klein zal op 9 mei zijn laatste optreden geven tijdens de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival 2024 in Malmö.Source link