Loppertham – Op zaterdag 4 mei 2024 herdenkt Lopertham de slachtoffers van oorlogsgeweld. De Petrus en Pauluskerk is vanaf 18.30 uur geopend met orgelmuziek.

18:45 uur De formele herdenking begon met een openingswoord door Cissy Bronts, lid van het 4 mei Comité Loppersum.

Na de herdenkingen in de Petrus- en Pauluskerk vertrok een stille stoet vanaf de Markt naar de Algemene Begraafplaats.

Daar stoppen we bij de Cenotaaf om de zeven gesneuvelde Canadese soldaten op de begraafplaats van Lopertham te herdenken, het graf van de Australische piloot Desmond Burne Snape en drie leden van de familie Ninenhus verbleven enige tijd bij de graven van leden van hun dorp tijdens de bevrijding van

Een plaquette vlakbij de weg naar de Joodse begraafplaats herdenkt het feit dat 15 in Loppersham geboren Joden werden vermoord in Auschwitz of Sobibor. We stopten ook bij het monument in het zogenaamde arme gebied, waar twee overleden leden van de familie Suffolk begraven liggen. Dit gebeurde ook tijdens de bevrijding van Lopertham.

Tenslotte stopten we bij de graven van de gedode verzetsleden Bouwe Jacob Nieuwenhuis en Foppe Baron.

De herdenking wordt voortgezet met een reeks toespraken, waaronder een toespraak van Amesdelta-burgemeester Ben Visser, die tevens een krans zal leggen bij het monument. Het “Taptoe-signaal” wordt gespeeld voordat we twee minuten stilte in acht nemen voor alle slachtoffers van oorlogsgeweld.

Om 20.00 uur is er twee minuten stilte en daarna speelt Lopersum’s Harmony Williams. Daarna is er gelegenheid om bloemen te leggen bij het monument.

Na het formele gedeelte van het marktplein heeft u de mogelijkheid om koffie of thee te drinken in de kerk, waar u een tentoonstelling van foto’s, documenten en voorwerpen kunt bekijken, evenals tentoonstellingswerk van leerlingen van twee basisscholen.Source link