Rapporten over hun versterkingen wachtten al minstens vijf jaar. Bewoners van de Appingedam Prinsesseweg kregen, in tegenstelling tot hun buren, geen nieuwbouwwoningen vanwege een gelijktijdige wijziging van de regels. “Niemand kan dit verklaren.”

Iedereen die Princess Avenue betreedt, zal het onmogelijk vinden om de rode spandoeken te vermijden. Er staat in vette letters: “Als je het niet uit elkaar haalt, word je dronken.” Achter vrijwel elk raam aan weerszijden van de straat prijkt dezelfde slogan op posters. In tegenstelling tot de omliggende straten hebben bewoners Maurice Straatman (52) en Rien van der Ploeg (41) het niet geaccepteerd dat hun straat geen nieuwbouw krijgt.

Dat komt omdat bewoners van Princess Avenue lang moeten wachten op meldingen van versterkingen. Straatman en Van der Ploeg rapporteerden al in 2017 de eerste scheuren in hun huizen, maar pas in 2022 verscheen er een rapport over de versterkingen van de straat.

“Het is geweldig omdat je hetzelfde huis hebt.”

Tegelijkertijd zijn ook de normen voor 2021 aangepast. Het slechte nieuws voor Princess Avenue: in plaats van nieuwe woningen wordt het versterkt. Misschien komt het omdat er nog geen gedetailleerd plan is. Huiseigenaren met identieke woningen verderop in de buurt krijgen nu nieuwbouw omdat hun rapportages op tijd klaar zijn. Het is onduidelijk waarom het zo lang duurde voordat Princess Avenue het rapport ontving.

“Niemand kan dit verklaren”, zei Stratman. “Het is verrassend dat alle huizen om je heen zijn gesloopt en die van jou niet, ook al heb je precies hetzelfde huis”, zei hij daarover met parlementslid Annalis Usmany. “Maar zij kan niets voor ons doen. We zijn gewoon heel veel pech.

“De regels kunnen tijdens het spel niet worden gewijzigd”

SP-lid Niels van der Wijk staat de bewoners van de Prinsesseweg bij. Hij werd zelf slachtoffer van het Ten Boers-incident en was lange tijd bezig met het slopen en herbouwen van zijn beschadigde huis aan de Fivelstraat. “Eindelijk kan het ook in Ten Bol. Ik vind dat de bewoners van Princess Avenue ook gelijk behandeld moeten worden en dat je tijdens de competitie de regels niet kunt veranderen.

Grethel Slagter (52) heeft ook een huis aan de Prinsesseweg waar ze zich prettig voelt. ‘Je weet niet waar je aan toe bent. Als ik me beleefd uitdruk, is dat niet bevorderlijk voor het plezier in het leven. In Den Haag begrijpen ze niet wat het met mensen doet als je niet weet wat er met je leven gaat gebeuren. huis al jaren”, zegt ze. Volgens haar heeft de situatie ook voor woede gezorgd onder de omwonenden. ‘Ik wil dat iedereen een nieuw huis krijgt, maar het voelt oneerlijk. Je moet de hele gemeenschap gelijk behandelen.

‘De ongelijkheid is zo groot in zo’n kleine gemeenschap’

Een woordvoerder van staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) zegt op de hoogte te zijn van de situatie en hoopte zo snel mogelijk de Prinsesseweg te bezoeken. Er is nog geen specifieke datum. “Het kwam onder zijn aandacht en hij wil er zo snel mogelijk naartoe.” De woordvoerder laat weten dat de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de gemeente Eemsdelta momenteel de mogelijkheid van de Prinsesseweg onderzoeken en Vijlbrief op de hoogte zullen houden.

Volgens een woordvoerder onderzoekt NCG momenteel wat er voor bewoners kan worden gedaan. “Samen met de stad hebben wij regelmatig goede gesprekken met deze bewoners. Als er nieuws is, zullen wij de bewoners eerst persoonlijk op de hoogte stellen.

Straatman en Van der Ploeg verwachten rond juni nieuwe gesprekken te voeren. “Maar het is al een paar weken geleden sinds die regeling”, zei van der Ploeg. Het al lang bestaande probleem heeft het vertrouwen van Straatman aangetast. ‘Ik had altijd het gevoel dat we ingesloten zaten, en ik vond het verdrietig dat er zoveel ongelijkheid was in zo’n kleine gemeenschap. Al snel was onze huizenrij de enige die hier nog over was. Dus wat doen jullie?Source link